Sommerens populære hobby gikk helt galt: Hørte små lyder og plutselig var hele låven i flammer

14/07/2021 09:28

Emma Sletta

Utland
Mange hageeiere koser seg i sommerferien med ulike hageprosjekter. Et av prosjektene de kaster seg på er fjerning av ugress som vokser opp mellom hagefliser og opp med husfasader.

Forsikringsselskapet Codan har sett en økning i skadesaker med blant annet ugressbrennere, noe som har ført til brann i fritidsboliger og skur.

– Det er en klar trend. Vi får flere og flere slike tilfeller. Og på vegne av miljøet er det bedre å suge bort ugress enn å bruke harde ugressmidler som går inn i grunnvannet. Så det er ikke en invitasjon til å slutte å bruke dem. Men bare vær forsiktig når du gjør det. Det er helt klart at folk er veldig overrasket over hvor mye skade et slikt instrument kan gjøre hvis du er uheldig, sier skadedirektør i Codan forsikring, Henrik Bundgaard, i en pressemelding.

Her skjer ulykker oftest

Ulykker, av sin natur, oppstår vanligvis når folk ønsker å fjerne ugresset som ligger nær en bygning. Selv om det føles som om du holder god avstand, tenker du kanskje ikke på det faktum at i hulrommet, som ligger like under huset, kan spindelvev, støv og gamle blader lagres, og hvor bare den minste lille gløden er nødvendig for å starte en brann. Spesielt på de sidene av huset der solen er rett på og tørker ut ekstra mye.

– Jeg tror få tenker på at gamle tørre spindelvev nesten blir eksplosive hvis du setter fyr på den, legger Henrik Bundgaard til.

Og hvis det går galt, vil det gå fort. Tre utbrente skur i et eiendomskompleks eid av DAB i Haslev vitner om dette. Her fikset en leietaker i et hjem sin private hage da en glød fra brenneren antente et skur. Brannen spredte seg deretter til tre andre skur.

Et slikt treskjul beveger seg så fort, og det tok ikke lang tid før det bare var de triste restene, sier Jesper Witt, operasjonsleder på eiendommen. Hendelsen har fått ledelsen i borettslaget til å vurdere om det skal lages regler for ugressbrennere i området.

" Denne gangen var det heldigvis "bare" noen få skur og tingene inne som ble ødelagt. Men tenk om det en dag tok ut et boligbygg, sier Jesper Witt fra DAB.

En kvinne fra Vendsyssel støtter budskapet om at du må være veldig forsiktig når du luker i hagen. Hun fikk også litt av en overraskelse da hun på våren ønsket å lage et hus og ha klart for bortesesongen.

" Jeg har brukt ugressbrenner i mange år, og jeg har aldri hatt ulykker før, fordi jeg alltid har vært veldig forsiktig. Jeg har bare vært klar over om det var noe i nærheten som kunne brenne når jeg brukte det osv. I dette tilfellet var det bare et hjørne med ugress opp låveveggen. Låven er omgitt av småstein, og det er en murvegg, så jeg ante ikke at den kunne ta fyr. Men plutselig hørte jeg noen små eksplosjonslignende lyder, og på få sekunder var hele låven i flammer. Jeg ble dypt sjokkert over hvor fort det gikk», står det.

 

Det er anslått at rundt 400 branner bryter ut årlig på grunn av ugressbrennere. Tim Ole Simonsen, driftsleder og driftssjef i Den danske hovedstadens beredskapsledelse, som Henrik Bundgaard, tror trenden er at disse tallene vil øke de kommende årene. Han mener også at tallet kan være mye høyere enn statistikken viser, og støtter derfor varslings dansker når de begynner å fjerne uønskede ugress i hagen.

– Mitt personlige syn er at det er et stort mørke i forhold til hvor mange branner som er forårsaket av ugressbrennere. Det er vanskelig å sette en finger på nummeret, da det ikke er noe vi alltid blir fortalt når vi kommer ut til en brann. Folk kan holde denne informasjonen tilbake», står det.

Tips for bruk av ugressbrennere

1. Vurder om det er i dag du bør brenne! (ikke hvis det er tørt eller hvis det blåser)

2. Hvis du må brenne, må du ha et slokkeverktøy (brannslukningsapparat, vannslange) i nærheten

3. Hold god avstand til bygninger (skur og brannfarlig lagring eller vegetasjon)

4. Husk at ugress ikke skal "brenne" bare "sear" (navnet ugressbrenner er villedende)

5. Ikke forlat stedet der du har brent. For eksempel, ikke gå hjem fra tildelingen hvis du nettopp har startet brenneren. Hold deg godt etter, slik at du kan reagere hvis det oppstår brann.

Kilde: Codan Insurance.

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.