Å sove med TV-en på kan øke risikoen for en tidligere død

30/06/2022 07:42

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Å sove med TV-en på kan øke risikoen for tidlig død.

Jada, mange er skyldige i å sovne foran TV-en etter en sen Netflix-kveld, men det viser seg nå at det kan være helseskadelig.

I en studie utført av Northwestern University School of Medicine, er det bekreftet at kardiovaskulære funksjoner er skadet - og dermed øker risikoen for en tidligere død - ved eksponering for selv det mest moderate lyset.

Phyllis Zee, som jobber innen søvnmedisin ved Northwestern University Feinberg School of Medicine, knyttet noen ord til resultatene av studien, og sammenlignet resultatene av å sove i et rom med mye lys med å sove i et svakt opplyst rom.

De observerte voksne i alderen 63-84 år, hvoretter de kunne bekrefte at etter å ha sovet i et rom hvor for eksempel TV-en ble slått på, ble blodsukkeret og hjertefrekvensen forhøyet.

Insulinresistens - når celler i muskler, fett og lever ikke finner det lett å få glukose fra blodet - skjedde også om morgenen etter å ha sovet med TV-en på.

Dette vil etter hvert føre til at bukspyttkjertelen kommer til å produsere mer insulin, noe som betyr at blodsukkeret blir høyere.

"Resultatene fra denne studien viser at bare en enkelt natt med eksponering for moderat belysning under søvn kan svekke glukose og kardiovaskulær regulering, som er risikofaktorer for hjertesykdom, diabetes og metabolsk syndrom," forklarte Zee til Northwestern Now, hvoretter hun la til: 

"Det er viktig å unngå eller minimere mengden lyseksponering under søvnen."

Det ble også bekreftet at eksponering for lys under søvn var "forbundet med en høyere forekomst av diabetes, fedme og høyt blodtrykk" blant eldre menn og kvinner.

Forfatteren av studien, Minjee Kim, professor i nevrologi ved Northwestern University Feinberg School of Medicine, har også kommentert funnene.

"Enten det er fra smarttelefonen din at du lar en TV stå på over natten, lever vi blant et stort antall kunstige lyskilder som er tilgjengelige 24 timer i døgnet", heter det.

"Eldre voksne har allerede høyere risiko for diabetes og kardiovaskulær sykdom, så vi ønsket å se om det var en forskjell i hyppigheten av disse sykdommene forbundet med lyseksponering om natten."