STORT jordskjelv har rammet Indonesia

14/12/2021 08:24

Emma Sletta

Utland
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Et stort jordskjelv på 7,3 på den rikere skalaen har rammet Indonesia tidlig i morges, og en tsunami-advarsel har siden blitt utstedt.

Tidlig i morges ble et stort jordskjelv utenfor kysten av Indonesia nær øya Flores målt til 7,3 på rikere skala, og en tsunami-advarsel har siden blitt utstedt i flere deler av landet.

På sosiale medier kan flere videoer av mennesker som flykter i skrekk og bilder av kollapsede bygninger ses.

Det store jordskjelvet ble målt utenfor kysten, 114 kilometer nord for byen Maumere på Flores i Indonesia på 10 kilometers dyp, opplyser Seismologival Centre i Europa-Middelhavet.

Maumere er den største byen på den nordøstlige kysten av Flores og har ca 87 000 innbyggere av øyas totale ca 1,5 millioner innbyggere.

Pacific Tsunami Warning Centre- basert i USA - har sagt at det er fare for bølger på "kyster innen 1000 kilometer fra jordskjelvets episenter", skriver The Daily Star. Det er sendt ut tsunamivarsler for områdene Maluku, Øst-Tenggara, Vest-Tyrara-Tenggara, Sørøst-Sahara og Sør-Sør-Sulawesi.

På en av de store øyene i nærheten av Flores, Sulawesi, har hotellarbeidere i byen Makassar rapportert å måtte evakueres på grunn av voldelige skjelv i bakken. Makassar er hovedstaden i delstaten Sør-Sahara og har en befolkning på ca 1,5 millioner mennesker.

I et av de mange klippene på sosiale medier kan du se alvorlig skade på en bygning inne, hvor støttebjelker i taket har falt ned og deler av taket nå ligger på gulvet.

Foto: Twitter

En lokal fra byen Maumere på Flores, Agustinus Florianus, sa, ifølge Alarabiya News: "Alle løp ut i gatene."

Bilder viser pasienter og ansatte som står utenfor sykehuset Prof. Dr. En Makkatutu i Bantaeng sør i Sulawesi mens han venter på informasjon om det er trygt å gå inn igjen.

Flere andre videoer viser familier som flykter ut på gaten bekymret for en etterskjelv. som kom.

Et etterskjelv på 5,6 på den rikere skalaen traff byen Larantuka på Flores kort tid etter det første jordskjelvet. Larantuka har 40 000 innbyggere.

Tsunamivarselet, som ble utstedt kort tid etter jordskjelvet, ble avblåst klokken 06.30 i morges, norsk tid. De omkringliggende landene Australia, Chile, Japan og Kina, så vel som den amerikanske staten Hawaii, har sagt at det ikke er fare for at tsunamier treffer kysten.

Indonesia ligger i den berømte "Ildringen", et område med høy seismisk aktivitet, og er derfor ofte plaget av jordskjelv, tsunamier og vulkanutbrudd.

I desember i år brøt vulkanen Semeru, som ligger i EastJava, Indonesia, ut, og sprer askeskyer og skrekk i området. 48 dødsfall og hundrevis av sårede er bekreftet i forbindelse med utbruddet.

Det er ikke meldt om dødsfall i forbindelse med jordskjelvet i morges.