Strengt forbudt: Å samle skjell på stranden kan gi en stor bot

07/05/2024 22:00

Sofie

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Skjell er en av suvenirene som mange liker å ta med seg hjem fra ferie. Men i noen land er det strengt forbudt å hente dem på stranden. Å bryte dette forbudet kan koste deg dyrt.

For mange går ferie og innsamling av skjell hånd i hånd. Det er imidlertid ikke mulig å ta med seg alle slags skjell hjem som en suvenir.

Hvis du ignorerer dette forbudet, kan du få problemer med myndighetene når du kommer tilbake. Dette er fordi det er flere land hvor det er forbudt å samle skjell.

Steder hvor innsamling av skjell er forbudt:

Det er strengt forbudt å samle skjell i Egypt, Den dominikanske republikk, Dubai, Italia og Mexico, samt i New Zealand, Thailand, Tyrkia, USA og Kypros, skriver media 20min.

Å fjerne skjell fra strendene i disse landene anses som et angrep på et beskyttet økosystem og kan resultere i store bøter. Du finner detaljert informasjon om forbudene i de ulike landene på nettsidene til hvert lands utenriksdepartement.

Det kan for eksempel koste deg mellom 500 og 3000 euro å ta med skjell (eller sand) hjem fra Sardinia. Det er derfor en veldig god idé å ikke gjøre dette.

Ikke rør sanden

Som nevnt ovenfor er det heller ikke alltid tillatt å samle sand. I tillegg til Sardinia er det strengt forbudt å ta med seg sand fra Tyrkia, Egypt, Thailand og Filippinene. Det samme gjelder øya Sylt i Nord-Tyskland.

Hvorfor er det slik?

Naturlig erosjon betyr at strendene trekker seg tilbake, og noen steder teller hvert sandkorn bokstavelig talt.

Steder hvor innsamling av skjell er tillatt:

I Tyskland, Frankrike, Hellas, Kroatia, Portugal og Spania er det generelt tillatt å samle skjell. Generelt er for eksempel sandsnegler, blåskjell og hjertemuslinger ikke fredet og kan tas med hjem i kofferten.

Selv om det ikke er noe forbud, er det best å ikke samle skjell på visse steder, noe som ofte er angitt med skilt. Det er veldig viktig å ikke plukke opp sjøstjerner, koraller og kråkeboller, da de fleste arter er strengt beskyttet.

Man må heller ikke røre noe levende eller rester av døde dyr. Skjell fra snegler, for eksempel, gir et ideelt habitat for eremittkreps.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.