Tidligere ambassadør om vestlig vurdering av Putin: "Det er en gigantisk misforståelse"

14/06/2022 09:04

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ifølge den tidligere ambassadøren har Vesten feil syn på Vladimir Putin.

Siden krigen i Ukraina begynte, har det vært en rekke tiltak fra Vesten for å få Putin til forhandlingsbordet. Spesielt sanksjonene har vært mye.

Både mot Russland generelt, men også mot enkeltpersoner i form av de såkalte oligarkene - russiske forretningsmenn, som på 90-tallet kjøpte statseide bedrifter, privatiserte dem og solgte dem tilbake til den russiske staten med et solid overskudd.

Men det er verken sanksjoner eller oligarker som kan få den russiske presidenten til å stoppe krigen og sette seg ned på forhandlingsbordet, sier den tidligere ambassadøren.

– Dette handler om makt, ikke om Putins følelser, sier den tidligere amerikanske ambassadøren til Russland Michael McFaul til TV-kanalen MSNCB.

Kommentarene kommer etter at Frankrikes president Emmanuel Macron sa at det er viktig å unngå å ydmyke Putin hvis man går for en diplomatisk løsning på krigen i Ukraina.

Eks-ambassadøren kaller denne holdningen ‘naiv’ fordi han tror Putin bare vil fortsette å okkupere landområder i Ukraina.

– Han kommer bare til å sette seg ved forhandlingsbordet når hans militære ikke lenger kan blomstre. Når det er godt etablert på slagmarken. Det handler om makt, ikke om Putins følelser.

Heller ikke harde sanksjoner mot de russiske oligarkene vil tvinge Putin inn i fredssamtaler.

Michael McFaul kaller det en ‘gigantisk misforståelse’ å tro at oligarkene er nær Putin og dermed kan være en del av å få Putin til å trekke tilbake russiske tropper.

 

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.