Til tross for krig i Ukraina: Europeiske land lager avtaler med Putin

30/05/2022 07:45

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Til tross for at Russland har invadert Ukraina, har et europeisk land likevel inngått en avtale med Putin.

På søndag kunngjorde Aleksandar Vucic, president i Serbia, at han hadde inngått en ny avtale med Russland om gassforsyninger. Den nye avtalen vil strekke seg de neste tre årene.

Det skriver Ritzau, som også informerer om at det har skjedd under en personlig telefonsamtale mellom Aleksandar Vucic og Russlands president Vladimir Putin.

Det kan ikke utelukkes at den nye avtalen mellom Russland og Serbia kan vise seg å ha en forverret innvirkning på forholdet mellom EU og Serbia.

EU har gjort det klart at de har til hensikt å fase ut bruken av russisk gass og olje helt. Det har skjedd i kjølvannet av at Russland invaderte Ukraina, der krigen raser mot det tredje målet.

Serbia er ennå ikke fullt medlem av EU, men har lenge hatt som mål å bli medlem. Landet sendte en offisiell søknad om EU-medlemskap tilbake i desember 2009.

"Jeg kan ikke snakke om prisen akkurat nå, alle detaljene vil bli avtalt med Gazprom," sa Aleksandar Vucic, med henvisning til den russiske gassgiganten Gazprom, som har ansvaret for å eksportere gassen produsert i Russland.

Så langt har det vært en tiårskontrakt mellom Gazprom og Serbia som er satt til å utløpe 31. Maj, hvilket betyr at den russiske giganten har levert gas til landet de seneste 10 årene.

Aleksandar Vucic har også uttalt at han og Vladimir Putin også har hatt andre diskusjoner i løpet av samtalen. Blant annet burde de også ha diskutert en utvidelse av de serbiske lagrene av gass fra Russland.

 

 

 

Læs også:

Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.
Ektemannen overrasker kona med drømmekjøkken: Reaksjonen hennes knuser hjertet hans Han hadde gledet seg til å vise kona det nye kjøkkenet som han hadde laget selv mens hun var på ferie.