Transkjønnet vinner stort i kvinnesvømming: Slo tidligere OL-sølvvinner

21/03/2022 12:49

Emma Sletta

Utland
Foto: Twitter
Foto: Twitter
En transkjønet svømmer har utløst stor debatt etter at hun vant stort overt sine motstandere i en konkurranse for nylig.

Lia Thomas har nettopp oppnådd noe ekstraordinært, som hun tidligere har vært en mann og dermed er den første transkjønnede svømmeren i historien som har fått en førsteplass på et 'National Collegiate Athletic Association' svømmearrangement, som er arrangementer der ulike amerikanske universitetsutøvere konkurrerer.

Her vant Lia i disiplinen '500-yard freestyle' med en tid på fire minutter, 33 sekunder og 24 millisekunder, som må sies å være en suveren seier, da andreplassen kom mer enn ett sekund senere.

Det er det Ladbible som skriver. 

Den 22 år gamle svømmeren endte mer enn halvannet sekund raskere enn andreplassen Emma Weyant og mer enn to sekunder raskere enn tredjeplassen Erica Sullivan, som tok sølv på 1500 meter under OL i Tokyo i fjor.

Til tross for den sikre seieren var det imidlertid svært begrenset hva Lia fikk av hyllesten da hun ble presentert for sin gullmedalje.

Debatten om transkjønnede kvinner bør få delta på lik linje med andre kvinnelige idrettsutøvere på grunn av deres overlegenhet av natur har vært stor i USA, og Lia ble derfor også først og fremst møtt med taushet da hun mottok medaljen.

Det var noen få mennesker i publikum som applauderte, akkurat som det også var noen få som buet.

I et intervju etter konkurransen uttalte transkjønnede svømmeren at hun «prøver å ignorere så mye av det», som hun kan.

«Jeg prøver å fokusere på svømmingen min og det jeg trenger for å gjøre meg klar til samlingene mine, og jeg prøver bare å blokkere alt annet», sa hun.

"Det betyr verden for meg å være her, å være sammen med to av mine beste venner og lagkamerater og kunne konkurrere."

Imidlertid støtter ikke alle Lias lagkamerater henne, og en av dem har tidligere fortalt Fox News Digital at hun mener Lias kvalifisering til å konkurrere i kvinnelige idrettskonkurranser «helt har ødelagt sportens integritet».

Hun utdypet videre at Lias seire utelukkende skyldes hennes biologiske overlegenhet.