Trump har nettopp hatt en tøff uke: Nå går fristen ut

25/03/2024 18:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forrige uke var en av de tøffeste i 77 år gamle Donald Trumps liv.

Men uken vi nettopp har begynt kan ende opp med å bli enda verre for den tidligere amerikanske presidenten.

Men på mange måter går det faktisk også bra for Donald Trump.

Han vinner primærvalgene sine igjen og igjen, og kampen om å vinne det republikanske partiets presidentnominasjon er så godt som sikret – med mindre noe går veldig galt.

Men hvis du skraper litt i overflaten, er ikke alt rosenrødt for USAs tidligere – og kanskje fremtidige – president.

Hvor skal vi begynne?

Ja, vi kan starte med det som skjer i dag, mandag 25. mars.

Her går fristen ut som Donald Trump har fått til å betale et beløp på 464 millioner dollar. 

Han har blitt dømt til å betale dette beløpet i en sivil rettssak, siden over en årrekke, sammen med sønnene Eric og Donald Jr. har vurdert deler av deres imperiums verdi vesentlig høyere enn det faktisk er, hvor han har kunnet oppnå en rekke skattefordeler.

Når Donald Trump ikke klarer å stille med det enorme beløpet kan staten New York begynne å se på å beslaglegge en eller flere av Trumps eiendommer.

Her har flere medier allerede beskrevet at riksadvokaten i New York, Letitia James, som førte saken mot Trump, allerede har begynt å forberede et beslag av den enorme Seven Springs-eiendommen i delstaten New York.

Trump har ellers forsøkt å sikre seg hjelp fra en rekke selskaper, som normalt lager gjeldsbrev, hvor de gjør pengene som en person skylder etter en rettssak tilgjengelig mot sikkerhet i verdi. Men her har opptil 30 selskaper nektet å hjelpe den tidligere presidenten.

Men det er ikke det eneste tilfellet som gjør at Trump kan få en mer enn vanlig dårlig mandag.

Også når det gjelder utbetaling av hysj-hysj-penger til pornostjernen Stormy Daniels før presidentvalget i 2016, kan 25. mars være en viktig dag.

Det er en mulighet for at saken kan bli berammet i dag, mandag. Hvis det skjer, vil Trump bli den første tidligere presidenten som møter i en rettssak. 

Og dermed er det samtidig mulighet for at saken kan avsluttes før valget i november. Og skulle Trump bli dømt, kan den spesielle dommen være avgjørende for at mange amerikanere stemmer på ham.

Og de dårlige nyhetene stopper ikke her for Trump.

Forrige uke var det primærvalg i flere store stater som Illinois, Florida, Ohio og Arizona. Her vant Trump overbevisende.

Men selv om resten av primærvalgene er irrelevante, siden Trump allerede har sikret seg nok valgmenn, møtte et stort antall mennesker opp for å stemme på noen andre enn Trump.

Dermed fikk Nikki Haley, som ikke lenger er med i løpet, 13,4 prosent av stemmene i Florida, 14,4 prosent i Ohio, 14,4 prosent i Ohio og 17,8 prosent i den viktige svingstaten Arizona.

«I Arizona stemte nesten én av fem republikanske velgere på Nikki Haley i primærvalget. Det er bemerkelsesverdig, siden en stemme på Haley, som ikke lenger er med oss, må betraktes som en proteststemme mot Trump», sier Anders Agner, sjefredaktør i Kongressen.com.

«Det har rett og slett vært folk som har startet bilene sine for å kjøre til et valgsted for å stemme på Nikki Haley i protest. Trump må ta dette på alvor. For det er bekymring i det republikanske innlandet om han kan vinne valget i november», sier Anders Agner.

Og vi er ikke ferdige. 

Når det gjelder å skaffe penger fra både store og små givere, kan ting også være bedre for Trump.

Flere amerikanske medier melder at Biden-kampanjen har klart og fortsatt klarer å samle inn betydelig mer penger enn Trump-kampanjen.

Dermed bør Bidens folk ha 155 millioner dollar å kampanje for akkurat nå, mens det tallet bare skal være rundt 40 millioner dollar for Trump-kampanjen, som i økende grad har problemer med å samle inn penger.

Ifølge flere medier – inkludert Bloomberg – må en av grunnene være at mange potensielle store givere på republikansk side må være bekymret for at pengene deres skal gå til Trumps mange juridiske problemer og ikke å få ham gjenvalgt.

Nå må vi se om Trumps uke blir enda verre enn den forrige.