Ukraina med oppfordring til Nepal: Forby russere i Himalaya

30/03/2022 08:44

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ukrainske tjenestemenn har sendt et spørsmål til Nepal.

Ukraina har gjentatte ganger oppfordret omverdenen til å boikotte Russland på alle måter.

Dette gjelder blant annet selskaper som bør droppe sin virksomhet i Russland og trekke seg tilbake.

Sportslig har det også fått noen konsekvenser, ettersom russiske idrettsutøvere har blitt ekskludert fra konkurranser.

Nå kommer Ukraina med et nytt forslag, som denne gangen retter seg mot regjeringen i Nepal.

Russerne vil ha blitt ekskludert fra å kunne gå i Himalayafjellene, der blant annet verdens høyeste fjell Mount Everest er funnet.

«Med tanke på det ovennevnte, blir den ærverdige nepalske siden bedt om å forby russiske fjellklatringslag til slutten av den russiske invasjonen av Ukraina,» leser brevet fra Ukrainas ambassade i Delhi.

Men tjenestemenn i Nepal sier de fortsetter å utstede tillatelser til alle som overholder regjeringens forskrifter.

– Det har ikke vært noen endring i vår politikk så langt, sier Taranath Adhikari, direktør for Nepals turistavdeling, til BBC.

«Vi mener at fjellene våre er globale verdier, og innbyggerne i alle land som er villige til å besøke dem for å oppnå fred, bør få lov til å gjøre det – så lenge de gjør det innenfor våre juridiske bestemmelser.»

Den ukrainske ambassaden i Delhi sier de utstedte sin forespørsel til den nepalesiske ambassaden i den indiske hovedstaden 21. mars, men nepalske ambassaderepresentanter sier de ikke har mottatt noen kommunikasjon om spørsmålet om utelukkelse av russere i Himalaya.

For vårklatringssesongen, som vanligvis varer til slutten av mai, har en russisk klatrer fått tillatelse til å bestige Annapurna I (8091 m), mens åtte andre russere har fått tillatelse til å bestige fjell på mindre enn 6500 meter.