«Utenriksminister» i retten tiltalt for å ha hjulpet til med mer enn 11.000 drap

09/12/2021 11:50

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En overlevende fra Holocaust har konfrontert en tidligere sekretær fra en av nazistenes konsentrasjonsleirer han var fanget i som barn.

En tidligere sekretær fra en nazistisk konsentrasjonsleir er for tiden tiltalt i Tyskland, anklaget for å være involvert i 11 412 drap relatert til drapene på jøder under Holocaust under andre verdenskrig. En anklage hun benekter fordi hun tror hun ikke visste hva som foregikk i leiren.

Irmgard Furchner, en tidligere nazisekretær i en konsentrasjonsleir i det da nazi-okkuperte Polen som senere ble kalt «Evil Secretary», satt i retten i Tyskland, ifølge Ladbible, mens det første overlevende vitnet ga bevis mot henne.

Mens 96 år gamle Furchner så på ham, ga 83 år gamle Josef Salomonovic sitt vitnesbyrd om hva som skjedde i konsentrasjonsleiren den gang under andre verdenskrig.

The Telegraph skriver at den jødiske overlevende, hvis familie var fra Tsjekkoslovakia, fortalte høyt at han husket å være seks år gammel da faren kysset ham farvel før han ble avlivet med en dødelig sprøyte i hjertet. Et drap som Salomonovic mener Furchner har vært involvert i.

Furchner jobbet som sekretær på et kontor utenfor hovedleiren i Stutthof og hevder derfor at hun ikke visste hva som foregikk innenfor gjerdene.

Salomonovic motsier dette og sier at selv om hun bare stemplet farens dødsattest, var hun fortsatt indirekte skyldig i drap.

Under høringen holdt Salomonovic et bilde av sin avdøde far over hodet og viste til hele rettssalen og sa: "Det er ikke lett å gå gjennom alt dette igjen. Det er en moralsk plikt. Det er ikke hyggelig."

Han forklarte i retten at han var i totalt åtte forskjellige leirer, inkludert den beryktede konsentrasjonsleiren Auschwitz. Han sier også at han var «klassifisert som en parasitt». Han fortalte hvordan han ble kastet inn i en vogn uten å vite at han var på vei til Auschwitz, eller at det var siste gang han så sin far.

Salomonovic fortalte også om en hendelse der han var overbevist om at han skulle dø da en SS-offiser sa [om ham]: "Denne skitten må gå!" og trakk ut pistolen. Ifølge Salomonovic var den eneste grunnen til at han ikke ble skutt og drept fordi en bombe falt i byen samtidig, distraherende offiseren.

Han forklarer imidlertid at det verste med leirene «var sulten og kulden» og at han ofte satt mellom morens ben for å holde varmen.

Rettssaken mot 96 år gamle Irmgard Furchner, «Evils sekretær», pågår fortsatt.