Verden står over for historisk vendepunkt ifølge statsministeren

08/04/2024 21:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Russlands aggresjon i Ukraina samt situasjonene i Midtøsten og Øst-Asia bekymrer Japans statsminister.

Verden står overfor et "historisk vendepunkt" på bakgrunn av dagens globale spenninger.

Dette sier Japans statsminister, Fumio Kishida, til CNN før et møte med USAs president, Joe Biden, senere denne uken.

– Vi står overfor et historisk vendepunkt med Russlands aggresjon i Ukraina og situasjonene i Midtøsten og Øst-Asia, sier han.

– Derfor har Japan fundamentalt bestemt seg for å styrke sitt forsvar og endre sin sikkerhetspolitikk.

Spenningene danner også bakteppet for at Japans samarbeid med USA i fremtiden, ifølge Kishida, blir enda viktigere enn det er nå.

Onsdag skal statsministeren møte Biden i USAs føderale hovedstad, Washington DC

Representanter fra Filippinene vil også delta på møtet, som er det første i sitt slag mellom de tre landene.

Siden valget av Kishida i 2021, har Japan beveget seg bort fra sin pasifistiske tilnærming til militæret slik landets grunnlov ble gitt mandat i kjølvannet av andre verdenskrig.

Etter planen skal landets utgifter til forsvar stige til to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i 2027.

Dette innebærer ifølge CNN investeringer i landets evne til å svare igjen med større kraft ved et angrep mot Japans territorium.

Paradigmeskiftet har blitt møtt med bekymring fra Kina, som i sin tur også ruster opp og spenner muskler spesielt i Øst- og Sør-Kinahavet.

Japan ser imidlertid opprustningen som nødvendig for også å motstå trusselen fra Nord-Korea, som jevnlig tester missiler nær førstnevntes territorium.

Ifølge Kishida jobbes det imidlertid for tiden med et møte mellom ham selv og den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, for å løse forskjellene mellom de to landene.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.