Vitner sier: Russere bruker barn som menneskelige skjold

04/04/2022 11:36

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russerne har angivelig tvunget ukrainske barn til å være en del av krigen.

Ifølge flere vitneforklaringer har de blant annet gjort det ved å plassere ukrainske barn i busser som de har kjørt foran de russiske stridsvognene da troppene nylig trakk seg fra Kiev-forstaden Butja.

Russerne utnyttet dermed de ukrainske barna som menneskelige skjold, siden ukrainerne naturlig nok ikke ønsket å skyte på barn.

The Guardian skriver ifølge TV 2 at det ifølge Ukrainas justisminister har blitt observert av flere øyenvitner. 

Den samme anklagen kommer fra Oleksandr Motuzyanyk, en talsmann for Ukrainas forsvarsdepartement, og Lyudmila Denisova, Ukrainas menneskerettighetsombud.

Sistnevnte har også uttalt at lignende saker rapporteres flere steder i det krigsherjede landet.

«Tilfeller av å bruke barn som dekning er registrert i flere forsteder i Kiev,» har Denisova dermed uttalt.

Dette er ikke første gang russerne blir anklaget for grove krigsforbrytelser av Ukraina, andre vestlige land og internasjonale organisasjoner.

Ukrainere har tidligere hevdet at russerne har tatt barn som gisler, og Motuzyanyk har også uttalt at internasjonale institusjoner også har dokumentert «brutal oppførsel mot mindreårige».

Den internasjonale organisasjonen Human Rights Watch har også dokumentert flere tilfeller av brudd på russiske sideregler.

De har blant annet anklaget de russiske soldatene for voldtekt, trusler og utøvelse av vold mot sivile, samt henrettelser.

«De som utfører disse bruddene er skyldige i krigsforbrytelser,» har organisasjonen sagt.

Ifølge Ukrainas justisminister Viktor Sjokin har minst 421 barn mistet livet eller blitt skadet siden 24. februar, da Russlands invasjon av Ukraina begynte.

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.