5-sekundersregelen: Er det sant eller en myte?

16/03/2024 20:00

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange har brukt «regelen».

Mange av oss har opplevd at vi har gått og spist litt deilig mat, bare for øyeblikket å stå med store øyne og se på måltidet som nettopp har havnet på bakken.

I den situasjonen ville mange av oss være tilbøyelige til å plukke den opp, børste bort den verste skitten og fortsette å spise. Det er tross alt 5-sekundersregelen.

5-sekundersregelen er en populær, men vitenskapelig omstridt antagelse som sier at mat som faller på gulvet fortsatt kan anses som trygg å spise hvis den plukkes opp innen fem sekunder.

Forskerne Paul Dawson, Brian Sheldon og Donald Schaffner har undersøkt de potensielle risikoene ved å følge denne regelen. Forskningen deres indikerer at ingen tid er trygg når det gjelder overføring av bakterier og patogener fra gulv til mat.

En studie fremhevet hvordan fuktigheten i maten og renheten på overflaten spiller en avgjørende rolle for hvor mye og hvor raskt bakterier kan overføres.

Bonappetit skriver det.

Interessant nok ble det funnet at våtere matvarer som vannmelon nesten umiddelbart kan samle 100 % av bakteriene fra en overflate.

Videre advarer eksperter om at verken støvsuging eller feiing er nok til å eliminere bakterier fra gulv – bare riktig desinfeksjon kan oppnå dette. Selv om noen matbårne patogener kan ødelegges ved riktig matlaging, er det ingen garanti, og visse typer mat, som frukt og grønnsaker, kan ikke alltid "vaskes rene" etter et utilsiktet fall.

Så selv om noen kan velge å leve farlig med en cashew eller to, anbefaler eksperter generelt å kaste mat som har falt på gulvet som en forholdsregel.

«Better safe than sorry», som tidligere generasjoners visdom sier, ser ut til å stemme, spesielt når det kommer til å spise mat fra gulvet. Tross alt er sikkerheten og helsen til måltidene våre viktigere enn et øyeblikks bekvemmelighet.

Dette støttes også av WHO, som også skriver at mat ikke kan spises etter 5 sekunder på gulvet.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.