8 overraskende matvarer som ødelegger tennene dine: Unngå disse, og tennene vil takke deg

13/05/2024 19:00

Mikkel Sletta

Viralt
Det er viktig å ta godt vare på tennene, og den beste måten å gjøre dette på er å helt unngå å spise disse matvarene.

Du får bare ett sett med tenner. Derfor er det veldig viktig å ta godt vare på dem. Dessverre er ikke alle fokusert på å gjøre dette. Mange av de som ikke tenker på det i hverdagen ender opp med å angre i lengden – men her er det ofte for sent.

Hvis du vil være sikker på at du tar best mulig vare på tennene, er det ting du bør unngå å spise. Ifølge tannleger finnes det også en rekke overraskende matvarer som det er verdt å holde seg unna dersom man ønsker å beskytte tennene så mye som mulig.

1. Iskrem

Ekspertene ved American Dental Association vil ikke at du skal tygge på is. Følelsen kan være god, men tannleger rister på hodet av denne dårlige vanen, da den er kjent for å skade emaljen over tid og til og med kan knekke tennene, skriver mediet TipHero .

Det betyr ikke at du ikke må spise is. Det betyr bare at du ikke bør tygge på frossen is. Får du lyst på is må du derfor passe på at den ikke er for frossen. Hvis det er det, kan det skade tennene dine å spise det.

2. Hostetabletter

Dr. Burhenne fra AskADentist.com fortalte Business Insider at en av de beste måtene å unngå hulrom på er å droppe hostedråpene.

– Å suge på en hostedråpe betyr at tennene blir utsatt for sukker og syrer i mye lengre tid enn ved å raskt spise et kakestykke, forklarte han.

3. Kringler

I det samme intervjuet sa Dr. Burhenne en mat som mange har trodd er helt ufarlig: kringler. Ifølge tannlegen inneholder de fleste kringler høyt bearbeidet stivelse og genmodifiserte ingredienser, noe som gjør dem kariogene. Dette betyr i utgangspunktet at det kan gi hull i tennene.

4. Sitrusfrukter

Kanskje ikke så rart, men det kommer faktisk i bakhodet på mange at det vil være en fordel for tennene å holde seg unna sitrusfrukter.

Dette er fordi svært sure matvarer - som sitroner, lime og grapefrukt - eroderer tenner over tid og bidrar til smertefulle munnsår. AskADentist foreslår å drikke mye vann hvis du bestemmer deg for å konsumere en av disse fruktene.

5. Potetgull

Som kringler er potetgull lastet med høyt bearbeidet stivelse og genmodifiserte ingredienser som skader tennene dine.

Prosessen starter når du spiser løst av de sprø potetgull, og de salte godbitene setter seg fast i sprekkene mellom tennene. Hvis du ikke kan holde deg unna dem, husk å bruke tanntråd etter å ha spist potetgull.

6. Maiskolber

Hvis mais er en nødvendig grønnsak i livet ditt, sørg for å fjerne den fra kolben før du spiser den. Ja, en deilig maiskolber er en sommerfavoritt for mange, men tannleger som Dr. John F. Buzzatto, president i American Association of Orthodontics, advarer meg om det.

Å spise maiskolber kan føre til ødelagte fyllinger, skadede tannreguleringer og til og med løse proteser. Derfor er det lurt å holde seg unna med mindre tennene dine er i tipp topp stand.

7. Popcorn

I et intervju med Sunday Telegraph sa Dr. Mark Hughes, tannlege ved UK-baserte Harley Street Dental Group, at popcorn er "lett i de fem beste årsakene til ødelagte tenner".

Det er selvfølgelig ikke på grunn av selve popcornet, men heller kjernene som ikke er poppet. Hvis du tilfeldigvis biter ned på en slik kjerne, kan det lett resultere i en brukket tann.

8. Sandwich med peanøttsmør og syltetøy

En sandwich med peanøttsmør og syltetøy kan høres tiltalende ut, men det er ikke et sunt valg for modne tenner. De tre ingrediensene, bestående av bearbeidet brød (hvitt brød er verst), peanøttsmør og syltetøy, har én ting til felles: høyt sukkerinnhold.

For å gjøre kombinasjonen enda verre, gjør de klebrige teksturene det praktisk talt mulig for bakterier å feste seg til tennene. Hvis du vil skåne tennene dine, er det derfor på tide å droppe denne sandwichen.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.