8 tegn på at du lider av mangel på vitamin D

20/05/2024 22:00

Mikkel Sletta

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vitamin D-mangel er ikke uvanlig i disse delene av verden, men de færreste vet om de har mangel. Her er 8 alarmerende tegn på at du lider av mangel på vitamin D.

Mange er godt klar over at mangel på vitamin D kan oppstå i vinterperioden og at dette kan være en årsak til å føle seg mer sliten i de kalde månedene, men det er faktisk flere andre symptomer som kan avsløre om det rett og slett er litt vintertrøtthet eller om du bør være klar over at det er alarmerende tegn på at du lider av mangel på vitamin D.

Det er hvor mye D-vitamin kroppen trenger

Solen er den viktigste kilden til vitamin D, og ​​selv om du også kan få i deg en del gjennom kosten, er det langt fra nok. I følge det danske helsetilsynet må du ha 7,5 µg vitamin D totalt, men de fleste dansker får bare i seg mellom 2 og 4 µg gjennom maten de spiser.

Det fettløselige vitaminet øker opptaket av kalsium i tarmen, som knoklene trenger, og er nødvendig for at muskler og nerver skal fungere best mulig. Faktisk kan beinnedbrytningen øke når det er mangel på vitaminet og det kan oppstå vanskeligheter med å gå.

Helsetilsynets generelle anbefalinger er å ha et moderat inntak av sol om sommeren kombinert med et vanlig sunt kosthold med fiskeinntak og ev. en vitaminpille hele året.

Det skal redusere sannsynligheten for å få symptomer på vitamin D-mangel.

Alarmerende tegn på at du lider av mangel på vitamin D

De kliniske symptomene på at kroppen mangler vitamin D viser seg først når nivået i blodet har vært under 25 nmol/l over lengre tid.

Ofte må den under 12 nmol/l. 

Har du mørk hud er du spesielt utsatt på disse breddegradene i alle aldersgrupper.

Den øvre grensen for inntak er 25 µg for barn opp til 10 år, og deretter 50 µg for alle andre aldersgrupper, men det er ganske krevende å prøve å nå maks. grense, så det er ingen grunn til å frykte at du ender opp med å få for mye.

Det er derfor mye større grunn til å bekymre seg for de alarmerende tegnene på at du lider av mangel på vitamin D, enn å lure på om du er i ferd med å overdose, og hele 43 prosent av danskene mangler vitamin D.

8 symptomer på vitamin D-mangel

Noen av tegnene kan også være symptomer på alt annet, og derfor kan det være litt vanskelig å få øye på, men her kan du se hvilke 8 alarmerende tegn på at du lider av mangel på vitamin D, som du bør se mest etter.

 1. Du er ofte syk - Immunforsvaret ditt kan ikke fungere normalt hvis du mangler vitamin D.

 2. Tretthet – ekstrem tretthet og dårlig søvn kan være forbundet med mangel på vitaminet. 

 3. Du har smerter i kroppen – smerter i muskler og bein kan også være et tegn på alvorlige problemer.

 4. Svakhet – slitne og tunge muskler kan også vitne om at det er lite vann i vitamin D-reservene.

 5. Hodepine – Hvis du ofte har hodepine i vintermånedene, kan dette skyldes et lavt nivå av vitamin D.

 6. Problemer med tilheling – Sår som har problemer med å komme seg og gro kan også skyldes at det ikke er nok vitamin D i kroppen til at den takler oppgaven.

 7. Håret ditt blir tynt - Hvis du oppdager at du rømmer mye, kan dette være et tegn på D-vitaminmangel.

 8. Hukommelsesproblemer – Hvis det er vanskelig å huske, kan det selvsagt lett skyldes vanlig hverdagsstress, men det kan også skyldes mangel på vitamin D, derfor er det også knyttet til sykdommer som Alzheimers og demens.

Behandling

Start med å gå til legen og få testet deg, slik at det nå også er D-vitaminmangel det dreier seg om.

Heldigvis er det mye du kan gjøre selv hvis du mangler. Her kan du se en liste over hva du kan gjøre.

 • Ta en vitaminpille

 • Få mer sol

 • Spis fisk

Vitamin D i pilleform

Ta vitamin D-piller, men pass på at du ikke overdoserer, da dette i verste fall kan føre til forgiftning, så følg legens råd før du begynner å ta vitaminer.

Sol

80 % av vitamin D som vi lager kommer fra solen, så du trenger ca 20 min. i solen uten solkrem om sommeren daglig. Du må imidlertid holde deg unna solen midt på dagen, når den er sterkest når du ikke bruker solkrem.

Fisk

Det er kun i den fete fisken som laks og makrell man kan finne de store mengdene vitamin D, men faktisk inneholder også fet melk, egg, kjøtt og nøtter vitaminet, så tåler man ikke fisk kan man ty til disse