Derfor bør du droppe å ha mobilen ved bordet

26/10/2016 14:30

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange synes det er vanskelig å legge fra seg mobilen – også ved middagsbordet. Tilhører du kanskje den gruppen?

Fler og fler kan nå sies å være mer eller mindre avhengige mobilen sin.

Den lille elektroniske tidstyven er nemlig med oss overalt – på bussen, på jobb, under dyna og for veldig mange også ved spisebordet under måltider. Det skriver den danske Søndagsavisen.

Det er riktignok misforstått at vi ikke kan legge fra oss mobilen mens vi spiser – ja faktisk er det rett og slett respektløst, mener skikk og bruk-ekspert, Inge Corell.

Hun langer nå voldsomt ut etter mobiltelefonen (og deres brukere), og mener at de små digitale apparatene er på vei til å ødelegge gode manerer ved spisebordet.

- Folk har alltid mobilene sine liggende fremme på bordet, og det er en fullkommen mangel på respekt for andre, sier Inge Corell, som er forfatter til to bøker om etikette.

- Du er naturligvis unnskyldt hvis du for eksempel er lege og har tilkallingsvakt, men gjør da vertskapet oppmerksom på hvorfor du har telefonen ved bordet. For alle andre er det helt uakseptabelt å sjekke mobilen under duken, sier hun.

Ifølge Corell er det viktig at vi er tilstede under middagen og at vi tar tid til hverandre i stedet for mobilen. Det gjelder både i hverdagen samt når vi er ute. For selv når vi er på besøk – eller selv får gjester - så kommer mobilen altfor ofte opp av lommen. 

Ifølge Inge Corell skaper det store problemer at folk hele tiden skal snakker i telefon og sende meldinger, eller at like mange er opptatt av å ta bilder av seg selv og av maten.

– Hvis du absolutt må ta et bilde av middagen for å dele den på sosiale medier, så må du spørre om det er greit at du har mobilen fremme et lite øyeblikk, fastslår Inge Corell.

Som et generelt råd understreker Corell at man burde skru av mobilen sin  - eller i hvert fall ha den på lydløs - når man holder – eller er i – middagsselskap, samt at man venter med å sjekke mobilen inntil man har gått fra bordet.