Derfor må du aldri skru ned radiatoren når solen skinner

11/09/2020 22:41

Emma Sletta

Viralt
Faktisk kan du spare mange tusen kroner på å bruke radiatorer og varmesystem riktig.

Dette forklarer rørleggerinstallatøren og medlem av Tekniq council Sør-Danmark, Lars Petrowsky.

«For eksempel er det en typisk feil å slå av radiatoren når det er solskinn ute, mens du skrur den opp helt når du fryser. Det er en helt feil og kostbar måte å bruke en radiator på. Det samme gjelder hvis du lukker radiatorene om natten og deretter dukker opp helt om morgenen.

Han sier at høstperioden kan være den dyreste oppsigelsesperioden fordi været kan endres, noe som fører til at folk skrur opp og ned varmen på daglig basis.

En annen typisk feil er å skru opp en radiator helt i et rom mens de andre er stengt.

Hvis du gjør dette, bør en radiator varme opp i de fjerneste delene av rommet og kjøre på den høyeste brenneren hele tiden. Hvis du har alle radiatorene å holde på for eksempel 3, så vil de varme opp stabilt og spare forbrukspenger», sier Lars Petrowsky.

Hvis forbrukeren bruker radiatoren riktig, kan den ende opp med en besparelse på tusen kroner eller mer over fire måneder.

«Med få vanejusteringer kan du spare 200 eller 300 hundre kroner i måneden gjennom hele sesongen, samtidig som du sparer miljøet», sier Lars Petrowsky.

Han kommer hit med seks tips for å hjelpe forbrukeren med å bruke radiatoren riktig og dermed redusere varmeregningen:

1. Skru alltid radiatoren helt ned når du lufter ut. Hvis du glemmer det, vil radiatoren oppdage en stor temperaturendring og reagere ved å kjøre på full brenner for å holde temperaturen du setter den til.

2. Hold et stabilt temperaturnivå. Du bør alltid ha radiatoren satt til 2 eller 3. På denne måten sikrer radiatoren en stabil varme i rommet og bruker ikke unødvendig energi for å holde temperaturen. Hvis du vil senke temperaturen om natten, unngå å slå av varmen helt – alternativt kan du kjøpe en termostat med innebygd temperatursenking. Hvis du gjør det, er det viktig at du får en installatør for å regulere den.

3. Ha alltid flere radiatorer i gang. Med flere radiatorer pågår, kan du holde temperaturen så billig som mulig fordi du distribuerer "oppgaven" mellom flere radiatorer, som dermed må kjøre på mindre kraft.

4. Lukk dørene. Hvis dørene mellom rommene er åpne, må radiatorene jobbe med større drift i et forsøk på å varme opp rommet som døren er åpen for. Ved å lukke dørene kan du også sørge for at det er litt kaldere på soverommet, for eksempel.

5. Ikke dekk til termostatene. Hvis radiatoren er dekket, vil termostaten oppfatte at den er varm og slå av varmetilførselen, slik at forbrukeren skrur opp enda høyere.

6. Test termostaten. En gang til to ganger i året, sjekk termostatene dine for å sikre at radiatorene fungerer optimalt. Du gjør dette ved å skru det opp først. Etter en time skal hele radiatoren være varm. Slå deretter av og kontroller at radiatoren er kald etter en time. Hvis det oppstår problemer, kontakter du det lokale installasjonsprogrammet.

Tren termostaten. Hvis radiatoren ikke varmes opp etter sommeren, fjerner du termostaten og trykker den lille "pinnen" under den. Hvis det ikke fungerer, kan du kontakte en autorisert vvs installatør.

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.