Ekspert avslører: Ikke ta på deg dette før du flyr

17/06/2024 05:00

Mikkel Sletta

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kanskje det bør vente til du lander.

Flyreiser kan bety både forretninger og fornøyelser. Men selv om du ikke skal på jobbreise, er det stor forskjell på hvordan du kler deg til reisen.

Spesielt blant kvinner. For mens noen sverger til joggebukser og joggesko, er det for andre viktig å se best ut på turen og legge på full sminke for å matche de høye hælene og det elegante skjørtet.

Men kanskje sminke ikke er en så god idé likevel?

Hudlege @dthekorean forklarer i hvert fall i en TikTok-video hvorfor du bør vente med foundation, concealer, bronzer og alt annet som hører med til du har landet.

Det er fordi det unaturlige, trykksatte miljøet du er omgitt av mens du flyr, suger fuktigheten ut av huden din, og etterlater sprukne lepper og tørr hud.

Derfor, hvis du har lagt sminke før reisen, vil det faktisk bare se «klistret» ut.

Han anbefaler at du heller holder deg til et lag med solkrem, siden millioner av mennesker undervurderer hvor alvorlig det kan være for huden å være cirka 10 000 meter nærmere ozonlaget når du sitter på et fly.

Solens stråler er langt farligere i den høyden.

Vitenskapelige studier viser at flyvinduer skjermer så mye som 99 % av den såkalte UV-B-strålingen, som gjør deg solbrent, mens en mye større del av UV-A-strålingen trenger inn. Det er først og fremst UV-A-strålingen, som utgjør 95 prosent av solens ultrafiolette stråler, som forårsaker hudkreft og får huden til å eldes.

Og spesielt sistnevnte oppfordring ser ut til å gi gjenklang i kommentarfeltet, blant annet hos en tidligere flyvertinne.

«Som tidligere flyvertinne kan jeg bare anbefale solkrem!», skriver hun.