Eksperter advarer: Ikke tatovere deg hvis du har denne skjulte lidelsen

27/06/2023 20:30

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Eksperter advarer nå om en skjult lidelse som kan bli verre av tatoveringer.

En stjerne på håndleddet eller kanskje en delfin på den ene baken. Det er sjelden grenser for hva du kan pynte kroppen med når det kommer til tatoveringer, så lenge du stoler på at tatovøren har en trygg hånd med nålen.

Men før du tar en tatovering, er det verdt å undersøke om du har en hudlidelse i familien. For eksperter sier at lidelsen forverres av tatoveringer, skriver Daily Mail.

Ifølge British Association of Dermatologists har mellom fem og ti prosent av alle europeere en disposisjon for keloider og fortykkede arr, som er en medfødt huddefekt som danner stygge arr i huden hvis man tatoverer seg.

Keloider er spesielt dårlige arrdannelser som kan sitte lenge i huden etter en tatovering, og som ikke forsvinner av seg selv igjen. Arrdannelsen kan forårsake svært dårlig kløe i det berørte hudområdet.

– Folk med risiko for keloider bør ikke ha hudprosedyrer som piercinger, tatoveringer eller unødvendige kosmetiske prosedyrer, og spesielt øreflippene og brystet kan være spesielt følsomme områder, sier en talsperson for The British Association of Dermatologists (BAD) til avisen.

Det er forøvrig ikke bare vanlige tatoveringer, men også de midlertidige henna-tatoveringene som kan få huden til å hovne opp og danne de stygge arrene hos hunden.

Foto: Shutterstock

"Arrdannelse av keloider er sjelden, men kan være enormt skjemmende. Vi ser det vanligvis hos yngre mennesker, hvor arrene vises på brystet, ryggen og skuldrene," sa Anton Alexandroff, hudlege, til Daily Mail.

Hudleger ser arrene oftere, da kvinner i økende grad tatoverer øyenbrynene og dermed risikerer å pådra seg de ubehagelige arrene som kan dannes flere måneder etter at de har blitt tatovert.

Det finnes imidlertid behandlingsalternativer hvor du kan fjerne keloider med laser, kirurgi eller månedlige kortikosteroidinjeksjoner.

Det kan imidlertid ta lang tid å bli kvitt arrene og i mange tilfeller er behandlingen lite effektiv.

Man må derfor undersøke om ens nærmeste familie lider av den sjeldne arrdannelsen, og være ekstra oppmerksom hvis man har mørkere hud, da risikoen for arrdannelse øker hvis huden er mørkere.