Endelig er det 1. desember: Her er de beste julesangene noensinne

01/12/2016 16:45

Anniken Hauge

Viralt
Hvilken julesang er din favoritt?

Kalenderen viser 1. desember, og det betyr at vi nå endelig er i gang med julemåneden. 

Nå kan du gyve løs på pepperkaker og henge opp pynt i stuen din, uten at du trenger å bekymre for skrå blikk, de må bare forstå et den kollektive julehyggen allerede er begynt.

Radioen er allerede full av sanger som får deg i den rette stemningen hvis du skulle ha problemer med å finne frem julehumøret. 

Det finnes så mange sanger om nisser, snømenn og ikke minst det lille Jesus-barnet, at man ville være i stand til å høre julemusikk herfra og til juleaften, uten at høre den sangen to ganger.

Derfor gjelder det å velge lydspor med omhu, hvis ikke risikerer man å få den hyggelige stemningen ødelagt av dårlige musikalske bidrag som Madonnas 'Santa Baby' eller 'My Only Wish This Year' av Britney Spears.

Det britiske magasinet Time Out har laget en liste over musikhistoriens 50 beste julesanger, og i den morsomme ende - på listens 9. plass - er veldedighetssangen 'Do They Know It's Christmas' fra 1984.

Sangen ble skrevet av Bob Geldorf, mens kunstnere som Phil Collin, Bono og Paul Weller lagde vokal til mega-hitten, som skulle samle inn penger til ofrene for hungersnøden i Etiopia.

Se videoen her:

Drømmen om verdensfred var det syngende budskapet fra John Lennon og Yoko One, da de i slutten av oktober 1971 spilte inn sangen 'Happy Xmas (Ware Is Over)'.

Protestsangen kom ut under Vietnamkrigen, som sluttet i 1973 - men selve sangen har blitt til en juleklassiker og kan skryte av en 6. plass på listen over de beste julesanger.

Videoen får deg neppe i julestemning, men kan kanskje bindra til å minne folk om at verdens problemer ikke stopper, når vi setter oss til rette ved julebordet den 24. desember. 

Se videoen her.

Den keltiske punkgruppen The Pogues fikk et kommersielt gjennombrudd i millionklassen, da de i 1987 gikk i studio med den engelske sangeren Kirsty MacColl for å spille inn nummeret 'Fairytale of New York'.

I løpet av sangens fire minutter får lytteren en humoristisk fortelling om håp, fortvilelse og hjertesorg - og på tross av flere banneord, så ender sangen, som inntar 3. plassen på listen over de beste julesanger, med å seire i kjærlighetens navn.

Se videoen her:

De fleste kan synge med på historien om den ulykkelige mannen som ga vekk hjertet sitt til en utvalgt person forrige jul, men dagen etter oppdaget han at det bare var en kortvarig flørt. 

Teksten til 'Last Christmas' blir vakt til live i den flotte musikvideoen, som tilbake i 1984 sikret den engelske popgruppen Wham en verdenshit.

I år kan den engelske gruppen glede seg over  2. plss på Time Out's liste over de beste julesangene.

Se den legendariske musikkvideoen her:

Verken George Michael eller - øh - han andre fra Wham kan hamle op med Mariah Careys 'All I Want For Christmas Is You’, som ifølge Time Out er den mest selgende julesangen noensinne.

Mega-hitten ble utgitt i 1994, og til lyden av bjelleklang og de oppløftende toner var sangen å finne på toppen av engelske og amerikanske hitlister. 

Den 47-årige popdama fra New York kan også glede seg over 1. plassen på Time Out's liste over de beste julesanger noensinne.

Se videoen her: 

 

Til slutt gjenstår bare spørsmålet; hvilken julesang er din favoritt?