Få vet det: Disse 5 hunderasene blir oftest syke

27/04/2024 10:00

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Når en hund er syk eller i verste fall må avlives, kan det være like hjerteskjærende for en eier som å ha et sykt barn.

(OBS: Denne artikkelen er basert på amerikanske studier).
Hunden regnes ofte som menneskets beste venn og er en integrert del av mange familier. Når en hund er syk eller i verste fall må avlives, kan det være like hjerteskjærende for en eier som å ha et sykt barn.

Dessverre kan veterinærbesøk fort bli en dyr affære, og noen hunderaser er mer utsatt for helseproblemer enn andre.

Hvis du vil ha en sunn hund med mindre risiko for dyre veterinærbesøk, bør du vurdere å unngå disse fem hunderasene:

Puddel

Pudler har generelt lang forventet levetid, men de er utsatt for en rekke øyeproblemer, inkludert grå stær, progressiv retinal regresjon og unormal øyevippevekst, noe som kan føre til blindhet.

I tillegg er pudler også disponert for epilepsi og en degenerativ beinsykdom, som potensielt kan føre til at hunden blir ubevegelig.

Rottweiler

Rottweilere er utsatt for en rekke helseproblemer som eiere bør være spesielt oppmerksomme på. Disse inkluderer beinkreft, forstyrrelser i immunsystemet, mageforstørrelse, albuedysplasi og leddproblemer.

I tillegg kan rottweilere lide av hypotyreose, en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner, noe som kan ha en betydelig innvirkning på hundens kognitive funksjoner.

Labrador Retriever

Labradorer har generelt ikke en veldig lang levetid og kan utvikle en rekke helseproblemer i løpet av livet.

Disse inkluderer kreft, ulike skjelettlidelser, dysplasi i hofter, albuer og skuldre, muskeldystrofi, diabetes, retinal atrofi og grå stær. Det er verdt å merke seg at muskelsvinn er mer vanlig hos menn enn hos kvinner. Symptomer som stivhet, vansker med å gå, hoven tunge og overdreven sikling kan forekomme.

Disse symptomene er relatert til dystrofin, et protein som er essensielt for å opprettholde sunne muskelmembraner.

Newfoundland Dog

Disse store hunderasene kan være utsatt for en rekke helseproblemer, inkludert hofteleddsdysplasi, epilepsi, grå stær og en arvelig blodproppsykdom kjent som von Willebrands sykdom.

Denne sykdommen kan forårsake alvorlig blødning som kan være potensielt dødelig, ofte utløst av kirurgi eller traumer.

I tillegg er disse hundene utsatt for å utvikle hjerteproblemer, som er en vanlig komplikasjon forbundet med deres store størrelse.

Basset Hound

Bassets er ofte utsatt for gastrisk torsjon, også kjent som volvulus, hvor magen utvider seg og vrir seg. Uten behandling kan denne tilstanden føre til døden. I tillegg kan basset oppleve andre helseproblemer som deformiteter av øyelokk og øyevipper, ørebetennelse, blodpropp og glaukom.

Glaukom er en spesielt alvorlig øyesykdom som kan forårsake umiddelbar og permanent synstap.

Dette er skrevet av Zig.it

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.