Forsker: Problemer i parforholdet er alltid mannens skyld

08/02/2017 10:30

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En kjærlighetsforsker mener nå å ha svaret på spørsmålet som har drevet par til vanvidd i årtusener.

Å plassere skyld i et forhold har gjennom årene fått bølgene til å slå høyt i mange hjem.

Det gjenstridige spørsmålet har helt sikkert atskillelige krangler, tårer og forliste forhold på samvittigheten, men nå mener en amerikansk kjærlighetsforsker å kunne fastslå svaret en gang for alle. Det skriver TV2 Norge.

Forskerens navn er John Gottmann, og han har åpenbart ikke tenkt seg å score billige poeng på vegne av eget kjønn, for i følge Gottmann er det alltid mannens skyld hvis et forhold ikke funker.  Siden 1970-årene har John Gottmann jobbet med dette emnet, og har videre gitt ut en rekke bøker om parforhold og ekteskap. I løpet av fire årtier har han også prøvd å nå til bunns i spørsmålet om skyld mellom mann og kvinne. 

Det endelige svaret offentliggjør han nå i sin nye bok ’Kvinner vil ha det menn har’, hvor han som sagt slår fast at det ikke bare er mannens skyld, men mer konkret mannens handlinger som avgjør hvorvidt et forhold kan fungere eller ikke. 

John Gottmann er flere gange blitt omtalt som samlivsforskningens far, og forskningen hans har blant annet bestått av å observere par i et laboratorium som minner litt om et ’Big Brother’-hus. Parene skulle oppholde seg i laboratoriet i opp til 72 timer, mens John Gottmann observerte handlingene deres. 

 

Og det er via innsikt fra sine tre årtier lange studier at han nå tør å konkludere at mannen bærer skylden for problemer i et parforhold.

- Mye av utviklingen i et forhold handler om hvordan mannen møter kvinnen. Er han pålitelig? Kan hun føle seg sikker på at han er der for henne? Hører han etter, er han oppmersksom, engasjert og tilstede i forholdet – eller tar han avstand? Lyder en del av forklaringen fra John Gottmann.

Den amerikanske kjærlighetsdoktoren forklarer også at kvinner i høy grad ønsker trygghet og bekreftelse i et parforhold. 

- Det handler først og fremst om trygghet og bekreftelse. At han er der for henne og beskytter henne. Det handler også om å akseptere og anerkjenne hennes følelser og behov, lyder det.

Dermed er det altavgjørende at mannen tilfredsstiller disse behovene. Gjør han ikke det, oppstår det problemer i forholdet, og dermed står mannen altså ene og alene med ansvaret for forholdets ve og vel, mener Gottmann.

- Hvis en kvinne for eksempel er lei seg, vil menn ofte trøste og prøve å løse problemet. Men det kvinner ofte har behov for er at noen lytter og bekymrer seg. Det å kunne se kvinnen og lese behovene hennes, er det viktigste hos en mann, sier John Gottmann, 
Han erkjenner at menn har de samme behovene for trygghet og omsorg som kvinner, men allikevel understreker han at mannen bærer skylden på sine skuldre.