Forsker: Slik øker du sjansen for å vinne Lotto-millioner

12/02/2018 18:30

Anniken Hauge

Viralt
Det finnes ingen oppskrift på å vinne i lotto, men det finnes måter å forbedre sjansene dine på. Det forklarer en norsk matematiker.

Mange nordmenn spiller lotto hver uke, i håp om vinne den store potten som gir råd mulighet til å kjøpe dyre biler, fine reiser og luksushytter ved vannet eller på fjellet.

Alle som spiller lotto vet dog også hvor store – eller rettere sagt små – sjansene er for å vinne, da det er tilfeldigheter som avgjør hvem som stikker av med potten.

Dermed kan de mikroskopiske sjansene for å vinnes føles helt ute av ens hender, men det finnes faktisk en måte du kan forbedre mulighetene dine for å vinne masse penger. Det skriver forskning.no.

Som sagt er det ingen måte du kan forbedre sjansene dine for å vinne, men til gjengjeld er det mulig å påvirke hvor mye man kan vinne. Det forklarer Andreas Nakkerud, som er ph.d.-stipendiat i Statistikk og Biostatistikk ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på Universitetet i Oslo.

Ifølge Nakkerud er alle talrækker matematisk lige sandsynlige som vindertal, og derfor handler det om at spille på en talrække, som ingen andre spiller.

- Hver uke blir det satt av en premiepott som skal fordeles på alle de som vinner de forskjellige premiene. Det betyr at for å vinne stort, må vi sørge for at vi er de eneste som har spilt vinnerrekka, skriver han på forskning.no.

Andreas Nakkeruds første råd er å unnå tallrekker hvor det opptrer tydelige mønstre  – for eksempel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, da disse mønstrene også er veldig gjenkjennelige for andre.

Deretter er det viktig at du unngår å spille på merkedatoer som barnas bursdag eller bryllupsdagen din.

Det skyldes at mange andre gjør akkurat det samme, hvilket øker risikoen for å måtte dele premiepotten med andre, hvis du skulle være så heldig å vinne.

I stedet peker Andreas Nakkerud på at man bør spille på tall fra 13 til 31. Det skyldes at tallene en-tolv spiller ofte, da representerer datoer i en spesifikk måned. Dermed skiller man seg ut ved å velge en ikke-eksisterende måned ’13’. 31 er dermed en konkret dato, men ifølge Andreas Nakkerud er det en grunn til at man bør velge nettopp dette tallet.

- Jeg foretrekker visse tall, tallene fra og med 13 til og med 31, fordi jeg tror at datoer ofte danner grunnlagt for de rekkene for folk som spiller. Jeg har flere gange hørt folk snakke om rekker som er basert på tre datoer, og så ett av tallene 32, 33 eller 34, fordi disse tallene aldri forekommer i en dato, forklarer han.

Derfor er rådet at man i stedet bør spille tallet 31, da det er liten sjanse for at noen andre også velger dette tallet.

Dermed skal man ifølge Nakkerud prøve å velge tall som ikke er overrepresentert, og derfor fraråder han altså tallene 1-12 og tallene 32-34.

Han avslutter dog med å påpeke at ved å følge rådene hans, så risikerer man å følge et mønster som andre også følger.

Læs også:

Ekspert: Dette må du aldri legge i vaskemaskinen Hvis du har tenkt å kjøre et hurtigprogram på vaskemaskinen, sørg for å ikke legge inn dette.