Internett er sjokkert: Dette betyr Fiat egentlig

01/03/2024 16:00

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De har vært på veien i 125 år, men mange mennesker lærer først nå hvordan bilprodusenten Fiat fikk navnet sitt og hva det oversettes til på latin.

Historien til dette bilselskapet strekker seg tilbake til år 1899, da det ble grunnlagt av Giovanni Agnelli i Italia. Det første kjøretøyet, Fiat 3 1/2 HP, ble laget for 125 år siden, basert på et eksternt design.

Moderne suksess var innkapslet med Fiat 500-modellen, som ble en toppselger i 11 europeiske land og er i dag tilgjengelig i over 100 land globalt.

Det er imidlertid fortsatt noen bilister som ikke er klar over betydningen bak merkenavnet. For eksempel spurte en nysgjerrig bruker på Quora om betydningen av "FIAT" på italiensk og grunnen til å velge dette navnet for FIAT-biler.

Italiensk forkortelse

Navnet "FIAT" er en forkortelse for "Fabbrica Italiana Automobili Torino" på italiensk, som direkte oversettes til "Italiensk bilfabrikk i Torino".

I tillegg til sin akronym betyr "fiat" også "la det skje" på latin, men navnet ble først og fremst valgt basert på plasseringen av selskapets første fabrikk i Torino, Italia.

En uttalelse fra Fiat of Scottsdale forklarer at selskapets begynnelse kan dateres til år 1900, da Giovanni Agnelli åpnet den aller første Fiat-fabrikken i Torino med støtte fra lokale investorer.

Den opprinnelige fabrikken var relativt liten og hadde bare 150 ansatte, men det var starten på selskapets suksess i Italia, som senere førte til åpningen av en fabrikk i USA i 1908.

Andre verdenskrig var et vendepunkt

Et betydelig skifte skjedde etter andre verdenskrig, da Fiat utvidet sitt fotavtrykk i USA og gjenopprettet mange av sine tidligere operasjoner. Fiats popularitet i USA vokste, spesielt blant unge mennesker, en trend som fortsetter til i dag.

Selv etter en tilbaketrekning fra det amerikanske markedet på begynnelsen av 1980-tallet, økte etterspørselen etter Fiat-biler bare med tiden.

I 2011 kom Fiat inn på det amerikanske markedet igjen og gjenopptok sin posisjon som et foretrukket merke for amerikanere på jakt etter kjøreglede og moro. Spesielt Cinquecento-serien har vunnet hjertene til mange med sin lekne kjørestil, rimelige priser og effektive drivstofføkonomi.

Kilde: Mirror