Par renoverte huset sitt: Det de fant under gulvet gjorde dem rike

26/02/2024 08:00

Mikkel Sletta

Viralt
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Et par som i forbindelse med en oppussing av huset sitt valgte å fjerne gulvet sitt, gjorde et fantastisk funn i bakken.

Det er mange som drømmer om å gjøre et vilt funn når de fjerner gulvet hjemme. Men for et par fra USA endte det faktisk opp med å bli en realitet.

Da de fjernet gulvet i huset deres, som de skulle fjerne, fant de en skatt fra middelalderen som viste seg å være verdt en formue.

Huset de renoverte ligger i Ellerby, North Yorkshire, og var ikke oppført som et gammelt hus. Det viste seg imidlertid at den inneholdt en veldig gammel hemmelighet.

Paret endte opp med å finne en skatt som skal ha ligget i bakken i opptil 400 år. De måtte fjerne gulvet og deretter et lag med betong for å komme ned til middelalderskatten.

Det fantastiske funnet lå inne i en liten boks, og da de åpnet den, kunne de ikke tro hva de hadde funnet. Den var fylt med gull – og absolutt ikke hvilken som helst form for gull.

Foto: Wikicommons

Inne i esken fant de 260 gullmynter som antas å ha vært i omløp på 1700-tallet. I dag ville myntene hatt en kjøpekraft på cirka 1,5 millioner NOK.

Paret kan imidlertid glede seg over at myntene er mer verdt i dag, og det er ventet at de kan selges for ikke mindre enn 3,4 millioner norske kroner. Det sier en ekspert fra auksjonshuset Spink and Son.

"Det er en fantastisk og virkelig uventet oppdagelse fra en så upretensiøs lokalitet," sa Gregory Edmund.

Han sa også at de 260 myntene er et av de største arkeologiske funnene, og var et helt spesielt funn på grunn av epoken der myntene ble til.

«Myntene tilhørte nesten helt sikkert Fernley-Maisters, Joseph og Sarah, som giftet seg i 1694», står det også i en pressemelding fra auksjonshuset.

Det ble også sagt at paret var en del av en 'innflytelsesrik merkantil familie' fra 1500- til 1700-tallet som ble sagt å ha eid gruveselskaper.

Auksjonshuset sa at skatten ble holdt på grunn av den nyopprettede Bank of England. Den åpnet i 1694 og ga ut papirsedler på 1700-tallet. Paret skal ha mistro det nye systemet og beholdt myntene for sikkerhets skyld.

Funnet inneholdt både engelske mynter og en mynt fra Brasil. Auksjonshuset sa også at dette funnet kan komme fremtidige generasjoner til gode på grunn av dets kulturelle og historiske verdi.

Til tross for at de visste hvem som gjemte oppbevaringen under gulvene, vet de ikke hvorfor paret aldri har gravd frem myntene. De kan ha blitt forlatt i all hast, glemt hvor de oppbevarte dem, eller døde før de hadde en sjanse til å bruke dem.