Pass på: Derfor må du aldri sove når flyet lander eller letter

07/09/2017 12:15

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du er typen som tar deg en lur under flyturen, så gjør du klokt i å vente med å lukke øynene til flyet er i luften.

Når vi først setter oss til rette i passasjersetet i flyet, velger veldig mange mennesker å slå ihjel tiden ved å ta seg en blund. 

For mange passasjerer har både kabintrykket og høyden nemlig en døsig effekt, men tilhører man typen som liker å ta seg en lur på flyturen, så gjør man klokt i holde seg våken mens flyet letter og lander. Det skriver britiske Express.co.uk.

Det har nemlig vist seg at søvn under take-off og landing kan forårsake permanent skade på trommehinnene.

Det skyldes at lufttrykket i kabinen endrer seg drastisk når man letter og lander, hvilket vi alle sannsynligvis har merket i form av propper i ørene.

Disse proppene prøve de fleste å komme til livs ved å svelge, tygge tyggis eller holde seg for nesen og prøve å utligne trykket så proppene ’sprekker’.

Hvis man derimot sover når flyet landet eller letter, så vil man ikke være bevisst på det økte trykket, og dermed vil man heller ikke automatisk prøve å kvitte seg med de irriterende proppene i ørene.

Det betyr samtidig at et konstant og uendret lufttrykk i ørene kan forårsake skader som svimmelhet, øreinfeksjon eller permanente skader på trommehinnene.

I verste fall forklares det at konstante propper i ørene kan resultere i neseblod og hørselskader.

Det forteller britiske Angela Chalmers, som jobber som farmasøyt.

- En rask endring i lufthøyde påvirker lufttrykket i ørene. Dette fører til et vakuum i det eustakiske røret, som får ørene til å føles blokkerte, forklarer hun og utdyper:

- Derfor bør man ikke sove under take-off og landing, da du i disse tilfellene ikke utligner trykket så ofte, hvilket kan føre til blokkerte ører, er rådet.

Derfor gjør du altså klokt i å vente med å lukke øynene til etter flyet er kommet godt opp i lufta.

Les også: Mann betalte 1.500 kroner for å se Henriette i BH: Se det geniale svaret hennes