Som barn fant Jan sølvmynter under kirkegulvet: 60 år senere tar saken en uventet vending

24/03/2024 11:00

Emma

Viralt
Foto: Wikimedia Commons / OBS: Genrefoto
Foto: Wikimedia Commons / OBS: Genrefoto
60 år senere tar saken en uventet vending.

En eventyrlig barndomsutflukt under gulvplankene i Edøy kirke i 1964 førte til et utrolig funn for Jan Gunnar Fugelsnes og broren – et funn som ikke ble offentliggjort før seks tiår senere.

Guttene, drevet av barnlig nysgjerrighet og jakten på skatter, oppdaget 14 sølvmyntverk, gjemt under kirken, som en gang hadde tjent som et lager for ammunisjon av nazistene under andre verdenskrig:

– Vi var bare barn på skattejakt under kirken, vi skjønte ikke hvor sjeldne myntene var, forklarte Jan Gunnar Fugelsnes, ifølge foxnews.com, og fortsatte:

– I tillegg fant vi tre beslag, en ravperle og ni nåler den dagen.

Myntene som ble funnet, omhyggelig gjemt i en gul Kodak-skyveskuff, har ligget urørt frem til høsten 2023, da han valgte å bringe dem frem i lyset. Forskere ved Linköpings universitet har fastslått at noen av disse myntene dateres tilbake til det 13. århundre, under kong Magnus VIs regjeringstid.

Men det stopper ikke her.

En nyere mynt hører til Christian I, som styrte Norge fra 1450 til 1481.

Arkeologer spekulerer i at myntene og tilhørende gjenstander, som inkluderer tre beslag, en ravperle og ni nåler, muligens stammer fra en gravhaug som ligger under kirkegulvet i middelalderen, omtrent mellom 1200-1300.

Funnene, som beskrives som «utrolig sjeldne» av fylkesarkeolog Carl-Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad, kaster lys over middelalderlivet i Edøy.

At disse myntene nå regnes som norsk statseiendom etter kulturminneloven, understreker viktigheten av å bevare slike historiske gjenstander:

– Vi er veldig glade for at Jan Gunnar lot oss overta disse myntene slik at de kan bevares trygt og sikres for fremtiden, sier Carl-Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.