8 ting som du øyeblikkelig bør slette fra Facebook

17/05/2017 21:45

KC

Vitenskap
Shutterstock
Shutterstock
Alt for mange er alt for ukritiske til hva slags opplysninger de har liggende på Facebook.

Prøv å åpne Facebook-profilen din.

Opplyser du om hvor du jobber? Telefonnummeret ditt eller bursdagen din? Er profilen din offentlig eller privat? Og hvor ukritisk er du egentlig til hva slags bilder du deler på Facebook?

Veldig mange av oss er overraskende  skjødesløse med det vi poster på verdens mest populære sosiale medie. Det skriver Indy100.com.

Men du burde kanskje ta en nærmere kikk på profilen din, og få foretatt en grundig opprydning. Her får du i alle fall åtte gode råd til hva du bør slette fra Facebook-profilen din.

1.Telefonnummeret ditt

Mange mennesker har kontaktinformasjonen sin liggende lett tilgjengelig på Facebook – blant annet telefonnummeret. Men hvorfor det egentlig? Våres nærmeste venner har jo allerede nummeret vårt, så hvorfor reklamere for det på nettet i tillegg? Hvis fremmede Facebook-brukere vil ha fatt i deg, kan de jo bare sende en melding. I verste fall risikerer du at alle får adgang til nummeret ditt, siden Facebook i forveien ikke har noen problemer med å dele de personlige opplysningene dine.

2. Din offentlige profil

Med mindre du har en trang til at alle skal snoke i livet ditt, bildene dine og privatopplysningene dine, så dropp den offentlige profilen. Det er vel ingen grunn til at andre enn vennene dine skal følge med i livet ditt? Dessuten finnes det mange eksempler på at folks bilder (fra en offentlig profil) har blitt stjålet og brukt til at fra reklamer til kontaktannonser. Bilder av dine smykker, designermøbler eller flotte biler er i øvrig spesielt interessante for innbrudstyver.

3. Dine ubetydelige venner

Vi har etterhvert blitt så vant til Facebook at det ikke lenger vekker beundring hos dine nærmeste at du har over 800 ’venner’ på det sosiale mediet. Vi vet nemlig alle at ingen mennesker egentlig har 800 venner. De fleste av disse er bare bekjente, og hvorfor skal du så være venner med dem? Derfor bør du rydde op i Facebook-kontaktene dine. En god tommelfingerregel er: Hvis du ikke ville hilst på personen på gaten, så bør dere heller ikke være ’venner’ på nettet. Forresten så vet du heller ikke om han du møtte i byen for fem år siden i virkeligheten har tenkt å missbruke opplysningene dine. 

4. Opplysninger som kan brukes til annonsering

Det er som sakt ingen hemmelighet at Facebook ikke har noen skrupler når det kommer til å videregi opplysningene dine hvis de kan tjene penger på det. De har allerede annonsert at reklamer med annonseforslag tilpasset dine private samtaler snart kan poppe opp i de private Messenger-meldingene, og hvis du i tillegg har opplysninger liggende på Facebook om din yndlingsrett, favorittserie eller feriesedestinasjon, så risikerer du å bli bombardert med reklamer målrettet deg. Det er både irriterende og føles i skremmende grad som overvåkning.

5. Din plassering

Mange mennesker har for vane å opplyse om hvor de er og når de er der. Men i tillegg til at vennene dine kan se at du akkurat har sjekket inn på kinoen eller en restaurant, så kan andre også følge med i din gjøren og laden. Det er en spesielt dårlig idé hvis du tagger deg selv i hjemmet ditt. Så ved folk nemlig hvor du bor – en opplysninger som av åpenbare grunner ikke vedkommer alle - og i alle fall ikke hvis du har en offentlig profil.

6. Reisene dine

Hvis du har en privat profil hvor kun dine nærmeste venner kan følge med i livet ditt, så skader det ikke å opplyse om at du akkurat har reist en uke til Mallorca. Men jo mer åpen profilen din er og jo flere du tagger i oppslagene dine – jo flere vil bli oppmerksomme på at du er bortreist. En opplysning som vi slett ikke ønsker at innbrudstyver skal få fatt i.

7. Dine personlige opplysninger

Som nevnt tidligere, så bør du faktisk opplyse om så få ting som mulig på Facebook. Selvom det kan høres litt paranoid ut, så gir du uten å tenke på det ut veldig mange personlige og ofte fintfølende opplysninger som andre så kan misbruke. Nettsvindlere er nemlig utrolig glade for å få opplyst din adresse og fødselsdato, samt kontaktopplysningene dine – info som mange av oss gladelig deler.

8. Dine 'dumme' bilder

Selvom dere hadde en fantastisk tur til Thailand i 2009, eller Roskilde-festivalen i fjor var en vill fest, så er det ingen grunn til å dele veldig private bilder. Mange personer er nemlig alt for ukritiske når det kommer til festbilder, bikinifotos og andre mer eller mindre upassende minner som hverken faller i god jord hos svigermor eller kommende arbeidsgivere. Hvis du vil bli tatt seriøst så er det en dårlig idé å poste tullebilder.

Les også om de 8 tingene du umiddelbart skal stoppe med på Facebook