Denne energidrikken er verst for tennene

11/01/2022 10:49

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De fleste vet at sure drikker som brus og energidrikker ikke er bra for tennene, men få vet hvor stor forskjell det er mellom de forskjellige variantene.

Ifølge Samvirke drikker 34-38 prosent av ungdom i alderen 15-26 år minst en energidrikk i måneden, og dette er et forbruk som generelt øker. 

Energidrikker er derfor en populær drink blant befolkningen, og det er spesielt unge menn i provinsbyer med mindre enn 100.000 innbyggere som bruker koffeinholdig drikke.

Selv om de fleste vet at drikken ikke akkurat er sunn, er det ikke bare helse, men også tennene som er skadet når du bjeller den sure drikken i den.

– Symptomer som ising, flisede og gjennomsiktige tenner, nedsatt tyggefunksjon og tannpine er tegn på syreskader, skriver TV2 Norge, ifølge Sosialnytt– og det er ingen tvil om at alle energidrikker er sure og derfor skadelige for tennene.

I Norge har de imidlertid undersøkt hvilken energidrikk som er verst for tennene ved å måle ph-verdien av de ulike drikkene, og resultatet var følgende:

Brenn original - 2,72

Brenn null - 3,17

Red Bull Original - 3,48

Red Bull Sukkerfri - 3,51

Monster Original - 3,63

Monster absolutt null - 3,60

Jo høyere ph-tallet er, jo mindre skadelig er væsken for tennene, siden en lav måling er lik høy surhet. Til sammenligning viste en måling av en vanlig Coca Cola at brusen hadde en ph-verdi på 2,50.

Så ifølge Sosialnytt er brenning den viktigste synderen når det gjelder tannskader og Monster som er minst skadelig. Det er imidlertid klart at alle energidrikker var mindre skadelige for tennene enn Coca Cola.

Ifølge Berlingske er det Cola - og brus generelt - som er de viktigste skyldige, men også drikker som juice og juice kan forårsake dårlig syreskade. Dette er drinker som oftest undervurderes fordi mange mener det er et sunt alternativ.

– Men det er langt fra det. Selv om syren er naturlig, så å si, fordi den kommer fra en frukt, er det akkurat som tennene, sa Freddie Sloth-lisbjerg, president i tannlegeforeningen, ifølge Berlingske.

Den norske studien fant også at sukkerfrie produkter er litt lettere for tennene enn deres sukkerfylte kolleger. Ifølge Netdoktor er det fordi sukker også skader tennene, men det er definitivt syren som korrosiver mest, og det er derfor dessverre ikke nok å holde seg til sukkerfrie produkter hvis du vil unngå syreskader.

– Vann fra springen er det beste, sier førsteamanuensis og spesialist tannlege Jens Kølsen Petersen.

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.