Eksperter jubler: Historisk skipsvrak er nå funnet

03/02/2022 12:34

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det har tatt år å finne vraket.

Etter årevis med intens leting, vil forskerne sannsynligvis ha gjort et stort maritimt funn.

Målet har vært å finne Endeavour (offisielt His Majesty's Bark Endeavour), som var fartøyet som ble brukt av den britiske oppdageren James Cook på hans første oppdagelsesreise til Stillehavet mellom 1768 og 1771.

Og nå har man angivelig kommet i mål. Kevin Sumption, administrerende direktør for Australian National Maritime Museum, fortalte reportere i Sydney, ifølge Sky News, at etter mer enn to tiår med etterforskning hadde det berømte skipet blitt funnet.

Han sa:

«Vi kan endelig bekrefte at dette virkelig er vraket av Cook's Endeavour. Dette er et viktig øyeblikk. Det er utvilsomt et av de viktigste fartøyene i vår maritime historie.»

Bestrebelser seilte i områder av verden som i stor grad var ukjente for europeere på den tiden, inkludert deler av Australia og New Zealand.

Men i 1775 var skipet i dårlig stand og ble solgt til en privat eier som omdøpte det til Lord Sandwich.

Endeavour ble senket av britiske styrker i 1778 i Newport Harbor, Rhode Island.

Forskere har brukt de siste 22 årene på å forske på området og undersøke flere skip fra 1700-tallet innenfor et rom på to kvadratkilometer.

Så mye tid har blitt brukt på å komme til Endeavour.

Studien deres involverte ting som å sammenligne vrakene med planer og målinger av Endeavour, se på hvordan vrakene var bygget og den sannsynlige opprinnelsen til materialene.

Kevin Sumption sa at de "siste bitene av puslespillet" måtte bekreftes før han følte seg i stand til å publisere oppdagelsen.

Men nå, basert på "arkiv- og arkeologiske bevis", var han "overbevist" om at det berømte skipet var funnet.

Vraket ligger bare 500 meter fra land, 14 meter under overflaten, under nesten 250 år med sediment og silt.

Foto: Shutterstock.com