Forsker avslører: Derfor har noen mennesker bittesmå hull over ørene

12/03/2018 15:30

Anniken Hauge

Vitenskap
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Noen mennesker har små hull over ørene, og det er det en ganske spesiell forklaring på.

Det er ikke alltid man kan regne ut hvordan man ender med å se ut fra naturens side.

Noen har brune øyne og lyst hår, men får barn med rødt hår og grønne øyne. På den måten er naturen sammensatt underfundig, men de små forskjellene i utseende kan også ha andre og mer fargerike årsaker.

En av de mer uvanlige forskjellene i utseende har nemlig en biologisk forklaring, og det gjleder blant annet årsaken til at noen mennesker har bittesmå hull helt øverst på øret mot ansiktet, skriver Mirror. 

Det er hverken en genfeil eller fordi mor har drukket under graviditeten, men en ufarlig fødselsdefekt som viser seg som et levn fra fortiden som går igjen hos et fåtall mennesker.

Rent legefaglig kalles det lille hullet ‘preauricular sinus’, hvilket kan oversettes til norsk som en utvendig bihule.

Det lille hullet fikk navnet sitt ved oppdagelsen i 1864, og ifølge den amerikanske paleontologen Neil Shubin, kan det lille hull være den siste resten av fiskegjeller.

Det høres vanvittig ut, men det er altså en uskadelig rest fra utviklingen dengang vi levde under vannet og krabbet opp på land første gang. Det er bare en teori som enda ikke er testet, så man skal ta det med en klype salt.

I Europa og USA opptrer de små hullene bare mellom 0,1 og 0,9 prosent av den voksne befolkningen. I Afrika og Asia er det dog et mere normalt syn, ettersom opp mot hvert 10. barn i visse afrikanske land fødes med det spesielle hullet på øret.

De små hullene er helt harmløse, men kan bli infisert og danne cyster. Det kan enkelt kureres med antibiotika eller ved et lite kirurgisk inngrep.

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.