Forskere har endelig funnet forklaringen på Maya-kalenderen

10/03/2024 07:00

Sofie

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Forskere har avklart den nøyaktige sammenhengen mellom Maya-kalenderen og planetenes bevegelser.

I flere tiår har Maya-kalenderen forvirret forskere som prøver å tyde det komplekse systemet. Spesielt har en syklus i kalendersystemet gitt hodepine. Den varer i 819 dager.

Forskere har lenge prøvd å finne ut hvordan denne syklusen passer inn, men arbeidet har ikke båret frukter. Nå mener imidlertid to amerikanske antropologer at de har løst mysteriet.

Løsningen ble funnet da forskerne vurderte kalendersystemet i perioder på 45 år. Resultatene er publisert i tidsskriftet Ancient Mesoamerica.

Forskerne oppdaget at de kunne få Maya-kalenderen til å matche den synodiske omløpsperioden. Det refererer til perioden da et himmellegeme sett fra jorden dukker opp igjen på samme sted i forhold til solen.

Syklusen på 819 dager er en del av Maya komplekse kalendersystem, som består av flere kortere kalendere. Systemet ble opprettet århundrer før europeere ankom Amerika. Blant Maya-kalenderene var det nettopp den lange syklusen som forundret forskerne.

Det er fire sykluser på 819 dager, og hver av dem tilsvarer en farge. Forskere trodde lenge at fargene representerte verdenshjørner, dvs. øst, vest, sør og nord. Først på 1980-tallet ble denne antagelsen bevist feil.

Snarere indikerte tegnene at syklusen var relatert til de synodiske omløpsperiodene til solens synlige planeter. Mayaene hadde svært presis informasjon om Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn. Først nå har forskere lykkes i å forklare hvordan planetenes synodiske omløpsperiode passer inn i syklusen til Maya-kalenderen.

Merkur har vært et lett mål. Dens synodiske omløpsperiode er 117 dager, som passer inn i 819 dager syv ganger. Nå har forskere vist at alle synodiske omløpsperioder til de andre synlige planetene passer nøyaktig inn i syklusen på 819 dager når man tar i betraktning 20 omløpsperioder og omtrent 45 år.

Den synodiske perioden til Venus er 585 dager, så syv synodiske perioder passer inn i fem sykluser på 819 dager. Den synodiske omløpsperioden til Mars er 780 dager, noe som betyr at 21 omløpsperioder passer inn i 20 sykluser.

Jupiter og Saturn er også inkludert. Jupiters synodiske omløpsperiode er 399 dager, noe som betyr at 39 omløpsperioder passer inn i 19 av disse syklusene. Saturns synodiske periode er derimot 378 dager, som passer inn i seks av syklusene.