Forskere: Stort mysterium om Mars er løst

Foto: Shutterstock.com

Et mysterium som dukket opp i 2018 kan nå ha blitt løst.

Planeten Mars har vært omgitt av et mysterium om det som så ut til å være "store vannsjøer" på Mars' sydpol oppdaget under en studie i 2018, men nå tror forskere at de kan ha svaret.

Det skriver The Mirror.

Forskere som er forvirret over en stor innsjø med vann ved Mars' islagte sydpol, tror de kunne ha funnet svaret i en ny studie.

Les også

2000 år gammel hodeskalle funnet med implantert metallstykke

Forskning i 2018 førte til troen på at lyse refleksjoner under polarhetten kunne være vann, men nå hevder forskere at dette bare var en illusjon.

Videre studier viser at refleksjonene samsvarer med vulkanske sletter som finnes overalt på den røde planeten.

Det løser mysteriet da nåværende temperatur og trykk gjør stabilt flytende vann usannsynlig på planetens overflate, har forskere sagt.

Forskere ved University and Texas i Austin mener det kan ha vært vulkanske bergarter begravd under is, som vist i 2018-studien.

Cyril Grima, en planetarisk videnskabsmand ved University of Texas Institute for Geophysics (UTIG), sagde:

«For at vann skal opprettholdes så nær overflaten, trenger du både et veldig salt miljø og en sterk, lokalt generert varmekilde – men det stemmer ikke overens med det vi vet om denne regionen.»

Den sørlige polare mirage gikk i oppløsning da forskere la til et imaginært globalt isdekke over et radarkart over Mars.

De fant ut at den imaginære isen viste hvordan planeten ville se ut når den ble sett gjennom en kilometer med is, og dette tillot dem å sammenligne funksjoner over hele planeten med de under polarhetten.

Gyril Grima la merke til lyse refleksjoner, som de som ble sett på sørpolen, men spredt over hele planeten.

Og mange matchet plasseringen av vulkanske sletter.

Jernrike lavastrømmer på jorden kan etterlate bergarter som produserer lignende refleksjoner, og forskere foreslår at andre alternativer inkluderer mineralforekomster i tørkede elvesenger.

Les også

Historisk stor asteroide på størrelse med Eiffeltårnet kommer 'snart' meget tæt på Jorden