Forskning slår fast: Søsknene dine gjør deg til et bedre menneske

21/02/2018 15:15

Anniken Hauge

Vitenskap
En ny kanadisk studie viser at søsken spiller en mye større rolle for utviklingen av empati enn man har trodd tidligere.

Hvis du er et utrolig empatisk menneske, så kan du sannsynligvis takk søsknene dine for at du har utviklet dette positive karaktertrekket i så stor grad.

En ny kanadisk studie viser nemlig at søsken spiller en vesentlig større rolle i forhold til barnets empatiske utvikling og fra en tidligere alder enn man tidligere har antatt.

Det skriver Huffington Post.

Forskere fra University of Calgary, Universite Laval, Tel Aviv University og University of Toronto står bak studiet, som også viser at både eldre og yngre søsken påvirker hverandres empatiske trekk positivt gjennom årene.

Det omfattende studien har undersøkt 452 kanadiske søskenpar av forskjellig etnisk bakgrunn og mødrene deres. Forskerne filmet interaksjoner i familienes hjem og stilt mødrene en lang rekke spørsmål.

Barnas grad av empati ble målt ved å observere hver av søsknenes  atferd og ansiktsuttrykk, når en voksen forsker ga uttrykk for å være opprørt eller ha vondt et sted.

Forskerne undersøkte også om søskenparenes utvikling av empati varierte avhengig av alders- og kjønnsforskjeller mellom dem. Effekten var den samme for alle barna i studien med ett enkelt unntak.

Det viste seg at yngre brødre ikke bidro til markante endringer i deres eldre søstres empati.

- Resultatene våre understreker viktigheten av å vurdere hvordan alle familiemedlemmer - ikke bare foreldre og eldre søsken - bidrar til barns utvikling, sier Sheri Madigan, som er professor ved University of Calgary og medforfatter av studien, til Huffington Post.

Forskerne bak studien mener at det neste viktige steget er å avgjøre om og hvordan man kan dyrke de empatiske tendensene hos små barn, og om det å lære de til én søsken - enten eldre eller yngre - igjen kan påvirke den andre søskenes empati.

Studien er blitt offentliggjort i tidsskriftet Child Development.