Historisk stor asteroide på størrelse med Eiffeltårnet kommer "snart" svært tett på jorden

11/01/2022 10:30

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En gigantisk asteroide forventes å komme så nær jorden snart at det kan risikere å treffe TV-satellitter.

Hvis vi skal begynne med de dårlige nyhetene, er det at en gigantisk asteroide på størrelse med Eiffeltårnet, oppkalt etter den egyptiske kaosguden, "snart" krasjer forbi svært nær jorden. Den gode nyheten er imidlertid at du ikke forventer at den skal treffe vår nydelige planet.

South Morning China Post skriver at russiske forskere har spådd at asteroiden, Apophis, vil suse forbi jorden i april 2029, og at det sannsynligvis vil være det nærmeste møtet Jorden noen gang har hatt med en så stor asteroide.

Apophis forventes å bevege seg forbi jorden i en avstand på 39.000 kilometer, ifølge Russlands beredskapsdepartement, som er uvanlig lite når man snakker om avstander i rommet. Sputnik skriver det, ifølge The Star.

Til sammenligning er fjernsynssatellitter omtrent like langt hentet som TV-satellitter beveger seg inn i jordbanen, så det er en liten risiko for at asteroiden kan treffe en av disse, selv om det er svært usannsynlig, ifølge Hong Kong-forskere.

Første gang Apophis ble oppdaget var i 2004, da det amerikanske romfartsbyrået NASA oppdaget Asteroiden. Her beskrev byrået asteroiden med en diameter på ca 340 meter som "en av de farligste asteroidene som kan treffe jorden".

Imidlertid er både amerikanske NASA og forskere fra både Russland og Hong Kong enige om at selv om asteroiden kommer uvanlig nær jorden, bør vi ikke være redd for at den vil treffe planeten vår.

«Den forventede nærmeste avstanden er ute i regionen der [tv]-satellitter er, men risikoen for kollisjoner med noen satellitter er mikroskopisk på grunn av den relative størrelsen og hastigheten sammenlignet med volumet av plass, sier lederen for Laboratory for Space Research ved University of Hong Kong, Quentin Parker, og forsikrer at asteroiden mest sannsynlig ikke engang vil treffe en satellitt.

Parker understreker imidlertid at det er historisk og svært uvanlig at en så stor asteroide kommer så nær jorden, samtidig som han forklarer at det er flere satellitter som er lenger unna enn avstanden som asteroiden forventes å passere inn.

«[Apophis] vil passere ti ganger nærmere enn månen og er bare omtrent fem ganger jordens radius unna,» sa han, og forklarte mer detaljert:

"Vi har rundt 500 geostasjonære satellitter som er lenger unna enn der dette objektet vil være ved sin nærmeste bevegelse, så det blir referert til som den nærmeste passeringen av en asteroide av denne størrelsen i historien."