Hvis musikk gir deg gåsehud så er hjernen din helt unik

04/09/2017 09:45

Anniken Hauge

Vitenskap
Personer som får gåsehud av musikk har ifølge en amerikansk undersøkelse en annerledes hjernestruktur.

Hvis gåsehuden pipler frem på armene dine, eller du får en klump i halsen når du hører på musikk, så kan hjernen din være ganske så enestående.

Det er det i hvert fall noe som tyder på hvis man skal tro en mindre amerikansk undersøkelse, gjennomført av den tidligere Harvard-eleven Matthew Sachs.

Det skriver britiske Independent.

 

Matthew Sachs skannet hjernene på totalt 20 studenter - 10 som fikk gåsehud av musikk, og 10 som ikke gjorde. Det gjorde han for å undersøke hvordan reaksjonen blir utløst når en person får gåsehud av å høre på musikk.

Det viste seg at de personene som hadde den følelsesladde reaksjonen på musikken, hadde en annerledes hjernestruktur enn studentene som ikke opplevde den samme reaksjonen.

De som fikk gåsehud hadde nemlig en mer kompakt mengde fibre, som koblet deres auditive cortex med områder som bearbeider følelser, hvilket betyr at de to kommuniserer bedre.

 

Det betyr ifølge undersøkelsen at personer som får gåsehud av musikk, sannsynligvis har en sterkere og mer intense følelser generelt. Følelsene kan også assosieres med minner som er forbundet med en spesiell sang, hvilket ikke kan kontrolleres i en forskningsmessig sammenheng.

Undersøkelsen var ikke så omfattende, men Matthew Sachs er for øyeblikket i gang med ytterligere forskning som skal kikke nærmere på hjernens aktivitet når man lytter til sanger som registrerer bestemte reaksjoner.

På den måten håper Matthew Sachs å finne ut av som nevrologisk fremkaller reaksjonen, hvilket muligvis kan brukes som et ledd i behandlingen av psykiske lidelser. 

Du kan lese mer om undersøkelsen her.