Lege: Derfor bør kvinner unngå menstruasjon

17/05/2022 07:58

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En svensk lege har forklart at det er mange fordeler og få ulemper ved å hoppe over mensen helt.

Menstruasjon er en vanlig del av de fleste kvinners hverdag.

Fra seksuell modenhet godt inn i voksen alder, er dette noe som de fleste kvinner lider av omtrent en gang i måneden.

For noen er det en liten irritasjon, mens for andre er det forferdelig på grunn av alvorlig smerte og stort ubehag.

Det er imidlertid mulig å hoppe over mensen helt, og nå har en svensk lege kunngjort at det ikke er noen ulemper med det. Det er faktisk anbefalt.

Det skriver Norsk Sosialnytt

– Det er ganske nytt, men nå anbefaler vi faktisk kvinner å unngå blødninger, sier Helena Kopp Kallner, overlege i gynekologi ved det svenske Danderyd-sykehuset.

Hun har forklart at menstruasjon kan unngås helt ved hjelp av for eksempel p-piller, og at det er en løsning som flere og flere kvinner velger, fordi menstruasjon ofte forårsaker smerte, hodepine og ubehag.

I tillegg til å unngå disse smertene og ubehagene, kan det å hoppe over mensen også føre til bedre blodnivå.

– Om lag ti prosent av kvinnene har jernmangel, og noen har det på grunn av tung menstruasjon. Ifølge studier lider om lag 75 prosent av kvinnene av PMS, men problemene forsvinner ofte hvis man holder et stabilt nivå av hormoner med p-piller eller andre prevensjonsmidler i menstruasjonssyklusen, forklarte Kallner.

Hun har videre utdypet at kvinner ofte vil føle seg "bedre mentalt og [...] fysisk," hvis de hopper over menstruasjon, som ifølge Kallner kan gjøres med p-piller, men også med en prevensjon tryllestav, hormonell spiral, prevensjon sprøyte eller reseptbelagte stoffet Primolut-N.

Bruken av p-piller med østrogen har blant annet bivirkningen at det øker risikoen for blodpropp og brystkreft litt, men på den annen side reduserer det også risikoen for eggstokk- og livmorkreft, akkurat som det kan eliminere et bredt spekter av ubehag som mange kvinner har i forbindelse med menstruasjonen.