Mysteriet om Stonehenge har endelig blitt "løst"

03/03/2022 08:30

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mysteriet kan ha blitt løst etter tusenvis av år.

Wiltshires kulturarv har lenge vært en kilde til debatt, og mange tror at overholdelsen av sommer- og vintersolverv er bevis på en gammel kalender.

Men nå kan professor Timothy Darvill ved Bournemouth University endelig ha løst mysteriet etter tusenvis av år.

Han mener således, at Stonehenge en stor solkalender.

Darvill mener at steinene dateres fra 2500 f.Kr. og har holdt seg i samme formasjon siden den gang, noe han mener indikerer at steinene fungerte som en form for kalender.

Foto: Shutterstock.com

Det skriver BBC News.

Hans forskning antyder også at "stedet var en kalender basert på et tropisk solår på 365,25 dager".

«Stonehenges klare sol-institial justering har fått folk til å antyde at stedet er en slags kalender siden antikvaren William Stukeley. Nå har funnene satt problemet i et skarpere fokus, og viser at stedet var en kalender basert på et tropisk solår på 365,25 dager,» sier prehistorikeren, ifølge BBC News, og legger til:

"En slik solkalender ble utviklet i det østlige Middelhavet i århundrene etter 3000 f.Kr. og ble vedtatt i Egypt som sivil kalender rundt 2700 f.Kr, hvoretter den ble utbredt i det gamle riket rundt 2600 f.Kr.", kommer det fra Darvill, og bemerker at Stonehenge kan ha blitt inspirert av en av disse kulturene.

– Det er en evighetskalender som justerer hver solnedgang ved vintersolverv. Alle unntatt to av sarene i Stonehenge kommer fra denne ene kilden, så budskapet til meg var at de var en enhet.

Delte meninger

Ifølge Darvill representerer hver av de 30 steinene i sirkelen en dag i en måned, som i seg selv er delt inn i tre uker med hver 10.

David Nash ved University of Brighton fortalte New Scientist at Darvills funn «gir mye mening», mens Parker Pearson ikke er overbevist, og sier at «tallene egentlig ikke er knyttet sammen».

– Tallene er egentlig ikke i slekt. Det er selektiv bruk av bevis for å prøve å få det til å passe sammen, sier han.