Ny alarmerende forskning: Dette skjer med hjertet ditt etter bare én e-sigarett

24/09/2017 11:45

Anniken Hauge

Vitenskap
En ny undersøkelse tyder på at én e-sigarett kan bidra til alvorlige helsemessige konsekvenser.

Bare én e-sigarett kan utsette røykeren for nok nikotin til å utløse adrenalin i hjertet, hvilket kan bidra tilå forårsake høyt blodtrykk og andre helsemessige problemer.

Det antyder en mindre amerikansk undersøkelse, hvor forskere ba 33 friske ikke-røykere om å røyge henlholdsvis en e-sigarett med nikotin, et nikotinfritt alternativ og en placebo som ikke var en sigarett. 

Det skriver Reuters.

Deltakerne røyket de forskjellige sigaretterene på forskjellige dager, og hver gang hadde de på seg et apparat som målte variabiliteten mellom hjerteslagene deres - en indikator for økt adrenalinnivå.

Det viste seg at adrenalinet hos deltakerne kun økte når de røyket e-sigarettene med nikotin. 

Det har lenge vært kjent at vanlige sigaretter øker nivået av adrenalin i hjertet og dette resultatet antyder altså at nikotinen i e-sigarettene gjør det samme, forteller Holly Middlekauff fra David Geffen School of Medicine på University of California, som stod i spissen for undersøkelsen:

- Vedvarende økt adrenalinnivå påvist ved unormal hjerterytme er forbundet med økt risiko for hjerteinfarkt og plutselig død, skriver Middlekauff i en e-mail til Reuters.

Den mindre undersøkelsen danner ikke et totalt bilde over de potensielle helseproblemene som kan forekomme ved bruk av e-sigaretter. Undersøkelsens begrensede omfang betyr blant annet at den ikke viser noe om det langsiktige effekten eller påvirkningen på hjertet.

Den forsterker dog tidligere bekymringer omkring nikotinens potensielle konsekvenser for røykerens hjerte.

Ifølge Riccardo Polosa, som er direktør for Center for Smoking Prevention and Treatment på University of Catania i Italia, gir det mening at e-sigaretter og vanlige sigaretter kan ha samme effekt på hjertet når de utsetter røykeren for samme mengde nikotin:

- Hvis e-sigarettene utløser nok nikotin, er ikke de fysiologiske reaksjonene fra menneskekroppen ved å dampe annerledes enn de en får ved å røyke vanlige sigaretter, skriver Riccardo Polosa til Reuters.

Riccardo Polosa mener dog også at e-sigaretter kan være mindre skadelige end tradisjonelle sigaretter, fordi de har en lavere konsentrasjon av kreftfremkallende kjemikalier. 

Kraftig lønnskutt for foreldre som er hjemme med alvorlig syke barn