Ny forskning: Menn bør stå for rengjøringen i hjemmet - kvinner har ikke godt av det

17/02/2018 16:00

Anniken Hauge

Vitenskap
Menns lunger takler rengjøring bedre end kvinners.
Menns lunger takler rengjøring bedre end kvinners.
Et nytt studie viser at kvinners lunger tar skade av for mye rengjøring. Det er den farlige kjemien i rengjøringsmidler som er synderen.

Et nytt studie fra Universitetet i Bergen som er blitt publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, viser at regelmessig rengjøring i hjemmet kan være veldig dårlig for kvinners lungekapasitet.

Forskerne sammenligner det med å røyke mellom 10 og 20 sigaretter om dagen, skriver NRK.

Studiet har fulgt 6.235 menn og kvinner gjennom 20 år, og konklusjonen er oppsiktsvekkende. Bruken av rengjøringsmidler kan nedsette lungekapasiteten hos kvinner, og selv én runde rengjøring i uken er nok til å skade lungene.

Ifølge forskerne har rengjøringsmidler ikke samme dystre konsekvenser for menns lungekapasitet. En forklaring kan være at kvinners lunger er mer mottakelige overfor de skadelige stoffene i rengjøringsmidler, men studiet peker ikke på en klar årsak.

– I andre tilfeller, for eksempel med tobakksrøyk og andre yrkeseksponeringer som trestøv, har man indikasjoner på at det skal mindre til før kvinner utvikler sykdom, sier Øistein Svanes til NRK.

Han anbefaler at man bruker så få kjemikalier som mulig når hjemmet skal rengjøres. For de fleste holder det å bruke vann og en mikrofiberklut.

Forsøkets testpersoner var i gjennomsnitt 34 år da undersøkelsen startet.