Ny studie mener: Dette bør du alltid gjøre før du forlater hunden din

17/01/2021 15:13

Emma Sletta

Vitenskap
En ny studie fra to italienske universiteter har undersøkt hunders oppførsel når eieren forlater dem i hverdagen. Konklusjonen er at de firbente vennene er langt bedre alene hvis de sier et kjærlig farvel.

Alle har prøvd å være opptatt om morgenen, og det vil aldri, noensinne bli morsomt. Hundeeiere har da den ekstra lille forpliktelsen at hunden skal luftes før de forlater, og ikke minst det vanskelige farvel når de store, blanke hundeøynene nesten roper "forlater du meg nå?" før du går ut døren.

Det skriver Bigthink.com

Nå, en ny studie ved universitetene i Pisa og Perugia tyder på at mannens beste venn har en mye enklere tid å gå hjem i løpet av dagen hvis et minutt eller to er satt til side for et skikkelig farvel.

Studien besto av 10 hunder i alderen ett til 11 år, som alle ble utsatt for to tester.

I den første av disse testene gikk den såkalte NGT-testen (No Gentle Touch) eier med hund i bånd til små uteområde begrenset av gjerder, hvor eieren i et minutt snakket med en av forskerne, ignorerte hunden, og forlot deretter området.

Den andre testen, WGT (With Gentle Touch) fant sted på samme måte med unntak av at i løpet av ett minutts samtale med forskeren klappet eieren samtidig hunden og var klar over det før separasjonen.

Under begge testene ble hundenes hjerterytmer målt, og resultatet av studien var at hjertefrekvensen var uendret etter den første testen, men etter den andre, da eieren hadde tatt seg tid for hunden, reduserte hundens stressnivå og var generelt mer rolig og behagelig etter avskjed.

Så det kan tilsynelatende gjøre en stor forskjell for hunden din om du er opptatt om morgenen eller har tid til å si farvel.