Ny studie viser at katter er psykopater

Foto: Shutterstock.com

Det er to typer mennesker; det er de som elsker katter, og så er det de som hater katter. Enten du liker dem eller ikke, kan det være opp til seg selv, men i en ny studie kan forskere bestemme at katter har flere psykopatiske egenskaper.

Katten sammen med hunden er det vanligste kjæledyret i Norge, men faktisk også i det meste av verden. Hvis du gjør et raskt Google-søk på katter som kjæledyr, kan du til og med lese i Food and Drug Administrations kampanje 'Er du klar for katt? "Katter krever mindre omsorg enn hunder, men de kan fortsatt være både aking og kjærlige. For barn er det god mulighet for mange timers lek [...]"

Katter beskrives dermed som "aking og kjærlig" og egnet for sosialt samvær med barn .... men er de nå også det? Mange vil sannsynligvis kunne rapportere minst en gang når de har blitt umotivert angrepet av en katt, da katter, som vi vet, kan være rimelig uberegnelige. Jeg har i hvertfall en slik historie!

Les også

Tim hørte merkelige lyder fra terrassen: Synet han møtte sjokkerte ham

Katter er egentlig ikke bare uberegnelige. Ifølge Vice har en rekke forskere ved University of Liverpool og Liverpool John Moore's University konkludert med at katter har psykopatiske personlighetstrekk og at en person med samme personlighetstrekk vil bli beskrevet som en bestemt psykopat.

Studien om kattens personlighetstrekk ble publisert i Journal of Research in Personality, og er basert på 549 katteeieres svar på 46 spørsmål om kattens personlighet.

Deltakerne måtte svare på spørsmål, for eksempel om katten deres kunne leke med og plage en mus i stedet for å drepe den umiddelbart, om den dominerte området de bor i, eller om katten reagerer på fornærmelser og konsekvenser av dårlig oppførsel.

Basert på svarene fra de 549 deltakerne, kunne forskerne konkludere med at de fleste katter er psykopater i en slik grad at de er bestemt onde og mangler evnen til å forstå begrensninger og døsighet.

Hvis du har vurdert om katter ikke er litt psykopatiske, har du mer til felles med forskerne bak det enn du kanskje umiddelbart tror. En av forskerne, Rebecca Evans, fortalte Vice at de ble inspirert til å gjøre studien basert på oppførselen til sine egne katter.

– Personlig er jeg også interessert i hvordan katteeieren oppfatter psykopati hos katten sin og hvordan det kan påvirke katteeierforholdet, sier hun.

Evans' forklaring på studieresultatet er imidlertid at det er rimelig naturlig for katter å ha psykopatiske tendenser: "Det er høyst sannsynlig at alle katter har et element av psykopati fordi det en gang var nyttig for sine forfedre når det gjelder å skaffe mat og parring," sa hun, som svar på studiens funn.

Det er ikke rart når du vurderer at katten er relatert til blant annet løven og tigeren og fortsatt har mye av den samme mentale tankegangen som dem, selv om det virker søtt og uskyldig når det ligger på sofaen og har middag servert.

Les også

Valp prøver å tørke opp sitt eget tiss med toalettpapir