Studie gir tidligere ukjent grunn til å bruke munnbind, og det har ingenting å gjøre med korona

17/01/2022 09:04

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny britisk studie har funnet ut at ansiktsmasker får folk til å se mer attraktive ut.

Koronapandemien har ikke brakt med seg veldig mange positive, men en ny studie fra Universitetet i den walisiske hovedstaden Cardiff har funnet en positiv "bivirkning".

Faktisk har studien funnet ut at både menn og kvinner anses å være mer attraktive når de bruker ansiktsmaske, og dette er gode nyheter når den kontroversielle ansiktsmasken ser ut til å være her for å bli.

Ansiktsekspert og forsker i psykologi ved Cardiff University, Michael Lewis, har sagt at før pandemien hadde det blitt utført studier på effekten av ansiktsmasken på tiltrekning, og disse viste at ansiktsmasker reduserte hvor attraktiv en person var, antagelig fordi folk knyttet ansiktsmasken til sykdom.

– Vi ønsket å teste om det hadde endret seg siden ansiktsmaskene ble allestedsnærværende og forstå om ansiktsmasketypen hadde noen effekt, sier professoren i studien.

Den nye studien viser imidlertid at personer med munnbind nå er kategorisert som mer attraktive, og dette er derfor tilsynelatende en direkte konsekvens av koronapandemien, sannsynligvis fordi ansiktsmasker nå er forbundet med sikkerhet og beskyttelse i stedet for sykdom.

Videre har studien vist at det ikke er smarte og dyre stoff munnbånd som gjør folk mer attraktive, men de vanlige blå engangs munnbindene.

– Studien vår viser at ansikter kategoriseres som mest attraktive når de dekkes av en medisinsk ansiktsmaske. Kanskje det er fordi vi er vant til helsepersonell iført blå ansiktsmasker, og nå forbinder vi disse med mennesker i omsorgsfulle eller medisinske yrker. På et sårbart tidspunkt kan vi synes det er betryggende å bruke medisinske ansiktsmasker, og derfor er vi mer positive til personen som har på seg en slik ansiktsmaske, sier Lewis.

Han forklarer at forskerne ba studien identifisere resultatet for kvinner i februar 2021, og ba 43 kvinner vurdere hvor attraktive en rekke menns ansikter var på en skala fra en til ti.

Kvinnene måtte bedømme ansiktene uten munnbind, med et vanlig monokrom stoffmunnbind, med et blått engangsmunnbind og med en svart overflate som dekker området som ansiktsmasker vanligvis dekker.

De generelle tildens var at ansiktene med stoff munnbind var mer attraktive enn de uten, men at ansiktene, som hadde på seg et blått engangs munnbind, var tydelig mest attraktive. Et resultat som er direkte i strid med resultatene oppnådd i lignende studier før pandemien.

– Pandemien har endret psykologien vår når det gjelder hvordan vi opplever at folk bruker munnbind. Når vi ser noen som har munnbind, tenker vi ikke lenger «den personen har en sykdom, jeg må holde meg unna», forklarte Lewis, og la til at en del av grunnen også kan være at en ansiktsmaske tvinger fokuset opp på personens øyne.

Studien om kvinners tiltrekning til menn har blitt publisert i tidsskriftet Cognitive Research: Principles and Implicationsog den andre studien, som er den samme, men bare omhandler menns tiltrekning til kvinner, er ikke publisert ennå, men ifølge  Guardian viser den omtrent det samme resultat.

 

 

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.