Studie: Kvinnelige pasienter har større risiko for å dø hvis kirurgen er en mann

06/01/2022 13:54

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En kanadisk studie viser at kvinner er 32% mer sannsynlig å dø under operasjonen hvis operasjonen utføres av en mannlig lege. Til sammenligning er det ingen forskjell for mannlige pasienter.

En studie fra University of Toronto viser en bekymringsfull trend når menn opererer kvinner. Studien viser at kvinner er 32 prosent mer sannsynlig å dø under eller etter operasjonen hvis kirurgen er en mann.

I tillegg fant studien også at kvinner også er 15 prosent mer sannsynlig å ha et verre kurs etter operasjonen hvis de hadde kirurgi av en mann enn de ville ha hvis kirurgen var en kvinne.

Studien har derfor utløst en debatt om hvorvidt leger uvitende påvirkes av pasientens kjønn. 

Det skriver Unilad.

Studien analyserte mer enn 1,3 millioner pasienter og nesten 3000 kirurger og undersøkte utfallet av 21 forskjellige typer kirurgi, alt fra enkle kne- eller hofteoperasjoner til avanserte hjerne- og hjerteoperasjoner.

Til sammenligning fant studien at kirurgens kjønn ikke hadde noen innvirkning på mannlige pasienter, og kvinnelige pasienter presterte verken bedre eller verre enn mannlige når det var en kvinnelig kirurg. På den annen side var det betydelig verre for de kvinnelige pasientene enn for de mannlige hvis kirurgen var en mann.

Ifølge Guardian sa medforfatter av studien, Dr Angela Jerath: "Dette funnet har merkbare medisinske implikasjoner for kvinnelige pasienter." Hun utdypet: "I vår rapport har vi vist at vi svikter noen av våre kvinnelige pasienter, og at noen unødvendig "faller til gulvet" med negative og i noen tilfeller dødelige konsekvenser."

Jerath sa at studiens funn er "urovekkende" og "urovekkende" samtidig som han understreker at mannlige og kvinnelige kirurger får nøyaktig samme opplæring og opplæring, og derfor kan dette ikke skyldes tekniske årsaker.

I stedet antyder hun at årsaken kan være en «under bevist, dypt inngrodd skjevhet, stereotypier og holdninger», akkurat som «forskjellen mellom mannlige og kvinnelige fysiske arbeidsmetoder, beslutningstaking og dømmekraft» kan være årsaker.

Ortopedisk kirurg fra Royal College of Surgeons of England, Scarlett McNally, fortalte Guardian at årsaken kan være at kvinnelige pasienter er tryggere å snakke med kvinnelige snarere enn mannlige kirurger, og at kvinner ofte er mer sannsynlig å følge råd fra andre kvinner.

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.