Topp 10: Dette er verdens største byer

25/08/2018

Anniken Hauge

Vitenskap
Verdens største by
Befolkningen i verden stiger hele tiden og byer i forskjellige land er blitt enorme storbyer med det høyeste antallet innbyggere noensinne. Vi har samlet verdens ti største byer.

For å rangere verdens største byer, har vi analysert befolkningen ut fra folk som lever i områder innenfor de respektive bygrensene.

Befolkningstallet er basert på de nyeste opplysningene for å gjøre listen så korrekt som mulig. Listen fra nummer 10 til verdens største by finner du nedenfor.

Nummer 10: Lagos, Nigeria (21.000.000)

Lagos er den mest folkerike byen i Nigeria med en befolkning rundt 21.000.000 mennesker, og er det største storbyområdet i Afrika. Det er en det raskest voksende byen i regionen og er ofte beskrevet som Nigerias økonomiske sentrum, da det generer en betydelig del av landets samlede BNP. Lagos har en av de høyeste levestandarder ikke bare i Nigeria, men også totalt sett i Afrika. Byen er i tillegg hjemsted for mange finansielle institusjoner, kommersielle banker og landets større bedrifter.

Foto: Lagos

Nummer 9: Sao Paulo, Brasil (21.000.000)

Med en beliggenhet sør-øst i Brasil, er Sao Paulo en global by og blant de mest folkerike byene i Sør-Amerika og Nord-Amerika. Som hovedstad har Sao Paula stor innflytelse på handel, finans, kunst og underholdning med den største økonomien i Latinamerika. Byen har stor nasjonal og internasjonal innflytelse på kultur, økonomi og politikk. Byen huser atskillige monumenter og museumer, og med en samlet befolkning på omkring 21 millioner, gjør det byen til en av verdens største.

Foto: Sao Paulo

Nummer 8: Karachi, Pakistan (23.500.000)

Karachi er hovedstaden i provinsen Sindh og er den største om mest folkerike byen i Pakistan. Anses som sentrum for bank, industri og handel, og er verdens største by i den muslimske verden. Med mer enn 23 millioner innbyggere, legger Karachi seg som nummer 8 på listen.

Foto: Karachi

Nummer 7: New York City, USA (23.632.722)

Den mest folkerike byen i USA er New York, og har betydelig innflytelse på handel, finans, mote, medier og teknologi i verden. I tilleg beskrives byen som verdens kulturelle og økonomiske kapital. New York er plassert i en av verdens største naturskapte havner og består av fem bydeletr som inkludere Queens, Brooklyn, Manhattan, Bronx og Staten Island. NY er den mest tettbefolkede byen i USA og anslås til å huse 23,6 millioner mennesker totalt.

Foto: New York

Nummer 6: Beijing, Kina (24.900.000)

Beijing er hovedstaden i Folkerepublikken Kina og en de mest folkerike byene i verden med mer enn 24 millioner innbyggere. Byen ligger sentralt i landet og fungerer som et knutepunkt for den nasjonale motorveien, jernbanen og høyhastighetsjerbanen. Beijing har vært et politiske sentrum i landet de seneste 800 årene, og rangeres som den mest velutviklede og velstående delen av Kina, ifølge Internation Financial Centers Development Index.

Foto: Beijing

Nummer 5: Shanghai, Kina (25.400.000)

Den største kinesiske byen med mer enn 25.400.000 innbyggere i hovedstadsområdet. Shanghais store innflytelse i handel og administrasjon, gjør byen til et globalt finanssentrum og en av verdens største containerhavner. Byen er kjent for sine historiske severdigheter og monumenter, som er blitt populære turistmål i Kina for folk som ønsker å oppleve byens attraksjoner. 

Verdens største by

Foto: Shanghai

Nummer 4: Delhi, India (25.703.000)

Hovedstaden i India og sentrum for landets regjeringen er nære på å være verdens mest folkerike by med et innbyggertall på over 25 millioner. Dehli er en av Indias største kommersielle og finansielle områder, og hjemsted for store IT-firmaer, telekommunikasjon og nyhetsmedier. Byen er hjemsted for atskillige historiske steder og museer, hvilket gjør Dehli til et svært populært reisemål.

Foto: Dehli

Nummer 3: Seoul, Sør-Korea (26.100.000)

Den største metropolen og hovedstaden i Sør-Korea. Seoul er verdens nest største byområde, med over 25,6 millioner mennesker og klassifisert blant verdens storbyer. Byen har flere steder som ligger på Unescos verdensarvliste, inkludert Changdeok Palass, Hwaseong Festning, Jongmyo Shrine og Namhansanseong. Byen har en bred turistindustri som står for en stor del landets BNP. I tillegg er byen rangert blant verdens mest besøkte byer.  Seoul anses som en førende global by på grunn av innbyggernes høye livskvalietet og byens høye vekst.

Foto: Seoul

Nummer 2: Jakarta, Indonesia (30.326.103)

Hovedstaden i landet, den største byen i Indonesia og et av de mest folkerike byområdene i verden. Den samlede befolkningen antas å være over 30 millioner innbyggere. Jakarta er blant de mest velutviklede landene i verden, og har stort potensiale for å forbedre egen global posisjon i nær fremtid.

Foto: Jakarta

Nummmer 1: Tokyo, Japan (37.126.000)

Den største byen i verden er Tokyo med nesten 37 millioner innbyggere i hovedstadsområdet alene. Byen har topplassering i flere viktige sektorer, og anses som en av verdens mest vennlige byer. Byen er riktignok også verdens dyreste by for utlendinger. 

Foto: Tokyo