Ukjente krystaller funnet i støv etter meteoreksplosjon

19/07/2022 08:24

Emma

Vitenskap
Foto: Taskaev
Foto: Taskaev
Da en kraftig meteoreksplosjon rammet Russland i 2013, etterlot den krystaller som vi aldri har observert på jorden før.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

I 2013 eksploderte en meteor over byen Chelyabinsk i Sør-Russland.

Det ble den største eksplosjonen på jordens halvkule siden Tunguska-eksplosjonen i 1908. Til sammenligning var eksplosjonen 30 ganger mer voldelig enn atombomben i Hiroshima.

Det skriver Live Science ifølge Videnskab.dk.

Eksplosjonen i 2013 viste også hvor skjøre vi er på jorden til meteoritter og kometer.

Men hendelsen brakte også noe positivt med seg, skriver Live Science. For etter at meteoren eksploderte 23 kilometer over jorden, lå en sky av meteorittstøv i luften i flere dager.

Og da støvet landet, ble det bevart mellom to runder med snøfall.

Disse vil vise seg å være de perfekte forholdene for å bevare støvet, som ellers oftest går tapt for forskerne, for eksempel fordi de enten er for små til å finne, spre seg av vinden eller er forurenset av miljøet de lander i.

Da forskerne studerte støvet, oppdaget de nye typer krystaller i forskjellige vinkelformer.

En videre analyse av krystallene med røntgen viste at de var laget av lag av grafitt - en form for karbon som består av overlappende lag av atomer og som ofte brukes i blyanter.

Forskerne forventer at krystallene er formet av høy temperatur og trykk under meteorens eksplosjon, skriver Live Science, ifølge Videnskab.dk.

Forskerne håper at de i fremtiden kan samle mer meteorittstøv slik at de kan sammenligne det med støvet fra Chelyabinsk, for å se om krystallene er unike eller et normalt biprodukt av meteoritter som bryter opp i flere deler.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The European Physical Journal Plus.