Vill forskning: Når du dør, så VET du det - for hjernen din virker fortsatt

19/10/2017 12:45

Anniken Hauge

Vitenskap
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Ny forskning påstår at hjernen vår lever videre en kort stund når kroppen vår dør.

Spørsmålet om hva som skjer når vi dør, har plaget menneskeheten siden tidenes morgen.

Nå bidrar ny forskning til debatten, med en både tankevekkende og skremmende avsløring.

En amerikansk forsker på området fastslår nemlig at vi – i det øyeblikket vi dør – er fullt klar over at vi ikke lengere er i live. Det er fordi hjernen vår fortsatt er aktiv, og registrerer hva som skjer rundt oss. Det skriver britske Mirror.

Tidligere har flere personer som har overlevd hjertestans fortalt hvordan de var i stand til å registrere hva som foregikk rundt dem, mens de praktisk talt var døde. Nå har historiene til disse menneskene dannet grobunn for banebrytende forskning.

Det er den amerikanske legen Sam Parnia fra NYU Langone School of Medicine i New York, som står bak studiet. Han har lenge forsket på bevisstheten etter døden, og har i flere år undersøkt tilfeller av hjertestans i USA og Europa.

Han fastslår nå å ha funnet anekdotiske bevis for at folk i den første fasen av døden, fortsatt kan oppleve en viss form for bevissthet.

Han forklarer at noen personer til og med kan høre eget dødstidspunkt bli erklært av en lege, da de i en liten stund  er ’fanget i egen kropp’ etter døden har inntruffet.

- De har beskrevet hvordan de har sett leger og sykepleiere jobbe. De har beskrevet hvordan de har vært ved full bevissthet under samtalene, og sett visuelle ting som foregikk som ellers ville vært helt ukjent, forklarer Sam Parnia.

De historiene som de gjenopplivede pasientene har fortalt, er i flere tilfeller blitt bekreftet av både leger og sykepleiere, som var både forbløffet og sjokkerte over at de døde pasientene kunne følge med mens de holdt på med jobben sin.

All denne informasjonen har Sam Parnia inkludert i sitt nye forskningsstudie, som virkelig får en til å tenke over hva som egentlig skjer med oss når vi tar det siste åndedraget.