Vitenskapen med ny oppdagelse: Glutensensitivitet er ren innbilning

28/11/2017 20:45

Anniken Hauge

Vitenskap
Med mindre du lider av sykdommen Cøliaki, har allergien din overfor glutenholdige matvarer høyst sannsynlig ingenting med gluten å gjøre, mener forskere.

Det ubehaget du opplever når du spiser glutenholdige matvarer, har ifølge en ny undersøgelse ingenting med selve glutenproteinet å gjøre.

Synderen bak de oppblåste mager og den sensitive fordøyelsen er ifølge undersøkelsen istedet fruktaner.

Det skriver The Independent.

Fruktaner finner i kornsoter som hvete, rug oog bygg, men også i glutenfri mat som artisjokker, asparges, hvitløk, purre og løk.

Forskere har nå testet glutenproteinet og fruktaner på 59 testpersoner. Personene led ikke av glutenallergi, men unngikk bevisst glutenholdige matvarer i dagliglivet grunnet økt risiko for fordøyelsesproblemer.

Over en periode på seks uker spiste samtlige testpersoner tre forskjellige müslibarer.

Den første baren inneholdt gluten, den andre inneholdt fruktan og den tredje inneholdt hverken gluten eller fruktan.

Testpersonene ble bedt om å rangere hver bar etter hvor store fordøyelsesproblemer de hadde skapt for hver person. 

24 av 59 testpersoner opplevde flest problemer ved fruktan-baren. 22 stykker opplevde problemer ved placebo, altså muslibar nummer tre, og kun 13 personer rangerte glutenbaren som den verste.

Selv om studiet kun testet 59 personer, så er det verdt å vurdere om vi har tatt feil av glutenproteinets bivirkninger. Fokus bør derfor kanskje rettes mot fruktaner og dets negative effekt på både oppblåst mage og fordøyelsen.

Les også: Psykolog: Menstruasjonssmerter er bare en myte kvinner bruker som unnskyldning