8 små oppgraderinger du bør vurdere i hjemmet ditt når du blir eldre

18/02/2024 19:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
De kan virke ubetydelige i begynnelsen, men disse små endringene kan bety at du kan bo i ditt elskede hjem - selv når alderen presser.

Det tar ikke alltid en stor boligutvidelse, en betydelig økonomisk investering eller en overhaling av måten du bor på for å sikre at du kan bo i hjemmet ditt når du blir eldre.

Men det betyr ikke at folk vet hvilke mindre oppgraderinger de skal håndtere. Det handler imidlertid om å vurdere hvilke prosjekter du kan gjøre selv og hvilke som kan gjøres bedre av en profesjonell, for å skape et trygt og effektivt sted å bli eldre.

1. Bytt dørhåndtak og annet tilbehør

Mange eldre boliger har runde dørhåndtak som folk kan ha problemer med å snu når de utvikler leddgikt eller mister fingerferdighet i hendene. Å bytte dører til håndtak er enkelt og relativt billig.

Når du tenker på dører, ta med kjøkken og baderomsskap. Ville de være lettere å åpne på en annen måte?

Vurder også å installere kraner med bevegelsessensorer. Disse ble opprinnelig designet for kommersielle områder som restauranter, men flere og flere alternativer kommer til boligbruk.

2. Rydd opp og oppgrader deretter lagringsalternativene

For å unngå å snuble i tingene som samler seg på gulv og ganger, lag dedikerte oppbevaringsområder for små gjenstander som kommer i veien.

Start med sko og tøfler, som folk ofte snubler over om natten. Lag et sted for sko i hvert rom, som et stativ ved siden av inngangsdøren eller en kurv på soverommet. Bli vant til å plassere fottøyet i det angitte området hver gang du fjerner det.

Det samme gjelder barnebarns leker. Sørg for at det er en spesiell boks eller kiste i hvert rom hvor barnebarn leker under besøk. Når det er på tide for dem å dra, samle alle lekene deres og legg dem i esken.

Det kan også være lurt å ha en dedikert plass i hvert rom for lesebriller (slik at du ikke trenger å lete etter dem) og legge til ekstra telefonladere i rom der du tilbringer mye tid. Koble til telefonen eller nettbrettet hvor som helst du setter deg ned for å slappe av, slik at du vet hvor den er og du ikke går tom for strøm.

3. Lag trygge gulv og ganger

Små tepper som kan skli rundt utgjør en fallrisiko, så bytt ut flere små tepper med et stort teppe sikret med en pute under og forankret av møbler.

Vær oppmerksom på overganger fra ett rom til et annet. Hvordan ser det ut på gulvet ditt? Har du en sammenhengende gulvflate? Det kan være så enkelt som å endre terskelen, kanskje til en slankere profil.

Sørg også for at alle gangene er brede nok, og fjern om nødvendig dekorative møbler, for eksempel hvis du har en skjenk stående som kan gjøre en entré eller gang for smal.

4. Legg til brukervennlig belysning

Når vi blir eldre, trenger vi mer lys i hjemmet. Så det kan bety at det kan være en god idé å få lysere pærer eller bare øke lyset du har i rommet.

En annen enkel løsning: bytt ut eldre lysbrytere med vippebrytere som veksler frem og tilbake. Disse er enklere å manøvrere og kan installeres med dimmere som glir opp og ned på siden av bryteren.

Vurder også å ansette en elektriker for å senke posisjonen til noen lysbrytere, og sette dem innen rekkevidde av noen i rullestol eller i en annen sittestilling. Et annet alternativ er å installere stemmeaktiverte lys eller pærer, eller de du kan kontrollere fra smarttelefonen.

Sørg for trygg belysning om natten. For eksempel, installer nattlys som lyser opp veien fra soverommet til badet.

5. Få en videodørklokke

En enkel, elektronisk oppgradering, en videoringeklokke, betyr at du ikke trenger å skynde deg til døren så snart klokken ringer.

Du kan sjekke videobildet fra telefonen eller iPaden for å finne ut hvem som står på døren, se om pakker er levert, eller bruke en høyttaler til å snakke med personen utenfor.

Noen av disse kommer med en månedlig eller årlig avgift, så sørg for å se på muligheten for ekstra kostnader.

6. Legg til sikre, synlige rekkverk

Få rekkverk i en attraktiv, men kontrasterende farge fra omgivelsene, slik at de er enkle å se når du strekker deg etter dem.

For ekstra sikkerhet, installer gripestenger i dusjen og andre steder på badet. Disse skal monteres av en profesjonell som kan forankre stengene riktig til veggens indre overflate.

Baderomshåndtak og annet rekkverk skal aldri plasseres oppå fliser eller festes til overflaten av en vegg.

7. Oppgrader dusj og toalett

Hvis hjemmet ditt har et tradisjonelt badekar som du går opp og inn i, kan det være på tide å bytte til en dusj uten barriere når du går inn.

Sørg for at plassen der du går inn i dusjen er bred nok til å potensielt romme en rullestol, og legg deretter til et (profesjonelt installert) håndtak og dusjsete for å skape et tryggere badeområde.

En annen valgfri bad oppgradering: Store produsenter tilbyr bidet toaletter som kan gjøre personlig hygiene enklere som folk alder.

8. Bytt stoler

Folk kan overse dette, men det er viktig å ha riktig type stoler når du blir eldre.

For kjøkkenet, spisestuen og andre steder du liker å sitte, vær sikker på at stolene er solide, har armlener for å støtte deg når du står opp eller setter deg ned, og har et fast sete du ikke risikerer å skli av.

Og så er det generelt lurt å holde seg unna svingstoler.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.