Advarer: Vær oppmerksom på hva hunden spiser i julen

18/12/2023 11:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mye av det mennesker nyter i julen være skadelig for hunder.

I juletiden åpner det seg muligheter for ekstra kos både for hund og eier. Dessverre kan mye av det mennesker nyter i julen være skadelig for hunder.

Derfor er det viktig å nøye vurdere hva man gir hunden av mat og godbiter. Les rådene fra Norsk Kennel Klub nedenfor.

Gi hunden ekstra glede i jula, men vær forsiktig

Julefeiringen kan bli ødelagt av en hund med dårlig mage, noe som også er ubehagelig for dyret. Derfor er det essensielt å sørge for at hundens festmåltid ikke avviker for mye fra dens vanlige kosthold.

Unngå fet og salt mat

Pinnekjøtt og ribbe er fet mat, og det er lurt å unngå å gi hunden fettrester. Fet mat kan føre til dårlig mage, og i verste fall bukspyttkjertelbetennelse. Salt mat er skadelig for hunder, og det kan også føre til økt tørst og hyppigere behov for å tisse.

Vær forsiktig med benrester

Å gi hunden noe å tygge på er positivt, men det er viktig å unngå bein som lett kan splintres, spesielt fuglebein. Slike bein kan skade mage og tarm.

Kotelettbein blir jevnlig operert ut av spiserør og mage/tarm til hunder, sammen med ribbebein. Som regel går det bra når vi gir hunden bein, men det kan også ende med en tur til veterinæren.

Velg heller hudbein eller store margbein som ikke kan splintres.

Sikre snacks og søtsaker

Små mengder gjærbakst er ikke farlig, men unngå gjærdeig som kan føre til alkoholforgiftning. Sjokolade er giftig for hunder på grunn av teobromin, spesielt i mørk sjokolade. Rosiner kan forårsake nyresvikt, og xylitol, et kunstig søtstoff, er også giftig.

Hold hunden borte fra julegavene som kan inneholde farlige godbiter. For små hunder kan forgiftning inntre etter inntak av relativt små mengder sjokolade.

Unngå at hunden er alene med julegavene

Det er viktig å være oppmerksom på at selv en mild sjokoladeforgiftning kan forårsake uro og symptomer fra mage/tarm hos hunden. I mer alvorlige tilfeller kan forgiftningen føre til skjelvinger, ustøhet, kramper, hjerteproblemer, og i ekstreme tilfeller, koma. Med tanke på at mange gir sjokolade som julegave, er det en av flere grunner til at hunder ikke bør etterlates alene sammen med julegavene.

Rosiner er en annen potensiell trussel i juletiden, ofte konsumert ved siden av nøtter eller i julekaker. Druer og rosiner er kjent for å være giftige for hunder og kan føre til nyresvikt. Selv om en enkelt rosin ikke utgjør en fare, kan inntak av større mengder skape problemer.

Xylitol, et kunstig søtstoff vanligvis funnet i pastiller og tyggegummi, er også giftig for hunder. Det kan føre til lavt blodsukker og skade på leveren, med mulige symptomer fra sentralnervesystemet, som skjelvinger og kramper. Det er derfor viktig å holde hunden under oppsyn og hindre tilgang til gaver som inneholder disse potensielt farlige elementene.

Kontakt veterinær ved tvil

Hvis du mistenker at hunden har spist noe giftig, kontakt veterinær og oppgi informasjon om typen og mengden av inntatt stoff. Rask handling er nøkkelen til å håndtere forgiftningssituasjoner.

Unngå stressende situasjoner

Selv om hunden ikke endrer kostholdet, kan julehøytiden være stressende, spesielt ved større sammenkomster. Gi hunden et rolig sted å trekke seg tilbake og oppretthold vanlige rutiner for turer og aktiviteter. Dette bidrar til en harmonisk jul for både hund og eier.

Unngå at hunden får i seg dette:

  • Sjokolade

  • Rosiner

  • Druer

  • Tyggegummi og pastiller

  • Fet mat som pinnekjøtt og ribbe

  • Salt mat

  • Benrester

  • Gjærdeig

Kilde: NTB

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.